Do děr v ledu Brněnské přehrady spadlo několik lidí

Brno - Lidé, kteří v těchto dnech vyrazí na brusle či pěší procházku na Brněnskou přehradu, by měli přes silný mráz dávat pozor na terén. V prostoru mezi nudapláží a sokolským koupalištěm se v ledu vytvořilo asi třicet děr. Několik lidí už do nich spadlo. O nebezpečné situaci informovala tisková mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

Okamžitě po objevení nebezpečných děr bylo místo označeno varovnými páskami a lidé by se mu měli vyhýbat. Přesto do nich již několik lidí spadlo. „Všechny, kdo spadli do vody, se naštěstí podařilo vytáhnout. Na místě je nyní hlídka městské policie,“ dodala k situaci Veronika Slámová.

Díry se podle Slámové v ledu vytvořily kvůli pohybům vody pod ledem. Strážníci na svých internetových stránkách zase píší o možném vlivu plynů, které se tvoří u dna nádrže a stoupají odtud vzhůru. Podle mluvčí brněnských strážníků Denisy Kapitančikové mají díry v průměru dvakrát dva metry. „Na první pohled nejsou patrné a pro návštěvníky této zamrzlé vodní plochy, zejména bruslaře, hrozí nebezpečí úrazu,“ varovala Denisa Kapitančiková. Podle Veroniky Slámové je při pohybu na ledě nutná zvýšená opatrnost, protože děr v ledu může ještě přibývat.