Temelín je před zemětřesením zabezpečen, potvrdili seismologové

Temelín (Českobudějovicko) – Jaderná elektrárna Temelín je řádně zabezpečena proti zemětřesení, která by se mohla v jejím okolí vyskytnout. Zjistil to tým seismologů a geologů, který na doporučení Mezinárodní agentury pro jadernou bezpečnost (MAAE) prověřoval nejnovějšími metodami stav lokality. Seismologové tak potvrdili závěr zátěžových testů, které připravil Státní úřad pro jadernou bezpečnost pro Evropskou komisi. Ekologičtí aktivisté a zástupci Horního Rakouska naopak přišli s tvrzením, že temelínská elektrárna proti zemětřesení není dostatečně zabezpečena.

Seismologové a geologové v Temelíně zjistili, že je jaderná elektrárna vystavena tak, aby odolala veškerým otřesům, které jsou v její blízkosti reálné – i vzhledem ke stabilitě jejího podkladu. „Elektrárna Temelín se nachází ve velmi stabilním geologickém prostředí. Jen několik málo jaderných elektráren ve světě je postaveno v takto z hlediska otřesů klidném území,“ uvedl spoluautor studie Ivan Prachař ze společnosti Energoprůzkum. Podle Jiřího Málka z Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR se v tzv. Hlubockém zlomu, který je k elektrárně nejblíže, nevyskytlo zemětřesení 22 tisíc let.

V okruhu do 50 kilometrů od elektrárny Temelín byla zaznamenána pouze malá zemětřesení, největší z nich mělo magnitudo 3,5 stupně Richterovy škály. „Pořád je tato hodnota 100krát menší, než je odolnost elektrárny,“ srovnal mluvčí Temelína Marek Sviták. Poslední malé zemětřesení u elektrárny proběhlo v lednu, dosáhlo zhruba ke 2,5 stupňům Richterovy stupnice.

Nové výpočty seismického ohrožení Jaderné elektrárny Temelín vypracoval jako hlavní garant Ústav struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR. Vědci využili pro svou analýzu původní metody výpočtů rozšířené o požadavky nejmodernějšího celosvětově uznávaného systému IAEA-SSG9.

Geologicko-seismologický výzkum navázal na zátěžové testy, které provedl Státní úřad pro jadernou bezpečnost na žádost Evropské komise. Ta si vyžádala obdobné zkoušky ve všech unijních jaderných zařízeních po nehodě v japonské elektrárně Fukušima. Podle SÚJB české elektrárny Dukovany a Temelín splňují bezpečnostní požadavky.

Výsledky zátěžových testů však rozporovali ekologičtí aktivisté a také zástupci Horního Rakouska. Podle nich nejsou proti zemětřesení odolné temelínské objekty hasičského sboru, rovněž konstatovali, že příjezdové cesty k objektům elektrárny včetně havarijního řídícího centra by mohly být blokovány sutinami. Havarijní štáb má v takovém případě vykonávat činnost v Českých Budějovicích. Aktivisté se ptají, zda v takovém případě zůstanou budovy v krajském městě a přístupové cesty neporušené.