Noční požáry si vyžádaly život a milionové škody

Praha – Požár v Boleradicích na Břeclavsku si dnes v noci vyžádal lidský život. Hasiči našli v zahradní chatce po jejím uhašení mrtvolu neznámého muže, po jeho totožnosti policie pátrá. Při dalším požáru na Prachaticku muselo být z obytného domu evakuováno 16 lidí, tři skončili na pozorování v nemocnici. Rozsáhlý požár rekreační budovy v Borovnici na Žďársku způsobil škodu ve výši dvou milionů korun. Příčinou požáru se zabývají vyšetřovatelé.

Požár chatky v Boleradicích ohlásil o půlnoci svědek, který v sadu za obcí zahlédl plameny. Na místo vyjely čtyři hasičské jednotky. Při jejich příjezdu byla chatka v závěrečné fázi hoření. Hasiči dostali požár pod kontrolu za necelých 40 minut. Po rozebrání zbytků chatky a dohašení lokálních ohnisek jej zcela zlikvidovali po druhé hodině ranní. V troskách pak našli lidské tělo. Po příčině vzniku požáru pátrá vyšetřovatel hasičů. Oheň zřejmě zavinila nedbalost uživatele chatky při obsluze kamen na tuhá paliva nebo špatný stav kouřovodu.

Lidé prchali z hořícího domu po žebříku

Půlmilionovou škodu způsobil požár domu v Strážném na Prachaticku. Z domu muselo být evakuováno 16 lidí. Hasiči vyjeli k požáru sedm hodin ráno. Člověk, který jim volal, řekl, že slyšel výbuch a následně viděl požár. Jednotka profesionálních hasičů z Vimperku a dobrovolnické jednotky ze Strážného, Volar a Horních Vltavic na místě zjistily, že jde o dům, v jehož přízemí je restaurace a obchod, patro je obytné a v jedné z obytných místností hoří. Některé z evakuovaných lidí v domě museli dostat ven po žebříku z oken.

Hořet začalo v jedné místnosti, jejíž zařízení oheň zcela zničil, a poškodil i vedlejší místnost. Částečně také prohořel strop. Díky zásahu hasičů se ale oheň nerozšířil do dalších prostor.

Hašení rekreační budovy trvalo přes pět hodin

Škodu asi dva miliony korun za sebou zanechal noční rozsáhlý požár rekreačního stavení v Borovnici na Žďársku. S ohněm bojovalo několik hodin 11 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Hasiči se o požáru dozvěděli krátce po půlnoci, před 05:30 byl požár lokalizován. Rozšíření na okolní budovy hasiči zabránili. Ještě dopoledne hasiči dohašovali ohniska požáru a rozebírají požárem zasažené konstrukce.