Vyšetření prsu bude v Jihlavě přesnější a rychlejší

Jihlava - Jihlavská nemocnice dnes uvedla do provozu nový plně digitální mamografický přístroj. Proti původnímu analogovému přístroji poskytuje rychlejší a přesnější diagnostiku nádoru prsů. Pro ženy z celé Vysočiny zvyšuje komfort vyšetření - snižuje potřebu jejich opakování, způsobuje menší tlak na prs a minimalizuje rentgenové záření.

Přístroj umožňuje přednastavit různé typy vyšetření i dodatečné zpracování snímku v digitalizované podobě. Díky tomu se daří zachytit i nejmenší nádory prsu, které by na klasickém rentgenovém snímku mohly uniknout pozornosti.

Mamografická vyšetření provádí jihlavská nemocnice od roku 1990. První dva přístroje byly analogové. Ve výběrovém řízení přišla podle ředitele nemocnice Lukáše Veleva s nejvýhodnější nabídkou firma Siemens. „Přístroj stál šest milionů korun, nemocnice ho uhradila z vlastních peněz z investičního fondu,“ řekl Velev.

Karcinom prsu je jedno z nejzávažnějších nádorových onemocnění žen v Česku. „Nemoc se přesouvá na stále mladší ženy. Mnoho z nich se k lékaři dostaví se značným zpožděním, kdy šance na účinnou léčbu klesá,“ uvedl primář oddělení zobrazovacích metod Jiří Neubauer.

Loni bylo v centru jihlavské nemocnice vyšetřeno téměř 7800 žen. Z toho bylo přibližně 5600 preventivních a téměř 1200 diagnostických u žen s podezřením na zhoubný útvar. Zhoubný nádor byl objeven u 77 žen, které mohli lékaři okamžitě začít léčit.¨

Jihlavská nemocnice má nový mamograf (zdroj: ČT24)