Paraglidista visel v mrazu hodiny na stromě

Ústí nad Labem – Paraglidistu uvízlého na stromě zachraňovali odpoledne hasiči na okraji Ústí nad Labem. Havaroval uprostřed lesa, daleko od obydlené části. Pomoc si zavolal mobilem. Hasičům ale komplikoval práci nepřístupný terén a mráz. Muže vyprostili až po dvou hodinách.

Paraglidista odstartoval z vyhlídky nad městem, zpátky se ale už vrátit nedokázal. Zachytil se do jednoho ze stromů a visel na tenké větvi dvacet metrů nad zemí. Situaci mu ztěžoval desetistupňový mráz a vítr. „Mezi lítači se říká, že jsem takzvaně zavětvil. Přišel poryv, poklapalo to, a i když tady lítáte x hodin a dní, může přijít něco nepředvídatelného,“ popsal situaci zachráněný paraglidista.

Hasiči zpočátku muže složitě hledali. Pomocí mobilního telefonu jim popisoval, co vidí okolo sebe a jak se k němu dostanou. Na místě pak zvažovali, zda nepřivolat na pomoc vrtulník. Nakonec jeden z hasičů vylezl do koruny stromu a uvízlému hodil lano, pomocí kterého se dostal na zem.

Policistům muž musel dokázat, že nehavaroval pod vlivem alkoholu. Protože neporušil žádné předpisy, nebude za zásah hasičů platit.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)