Hasiči varují: Už není kde šetřit

Liberecko – Hasiči se obávají o další fungování celého sboru. Během dvou let totiž mají od státu dostat o miliardu a 400 milionů méně, přičemž současná úsporná opatření jsou už prý na hranici únosnosti. Ministr vnitra Jan Kubice ale při návštěvě Libereckého kraje hasiče uklidňoval, že se o penězích ještě bude jednat. Hasiči upozorňují, že další škrty by znamenaly jedině propouštění, v nejkrajnějším případě až tří tisíc hasičů.

Platy hasičů se vloni kvůli škrtům snížily o 10 až 18 procent. Stát přitom počítá s dalšími škrty. Za dva roky mají hasiči dostat skoro o půl druhé miliardy méně než letos. Nejčernější scénáře v takovém případě hovoří o propuštění asi tří tisíc hasičů, tedy celé třetiny. Například na Liberecku by muselo odejít přes 120 lidí.

Ředitel HZS LK Roman Heinovský k tomu říká, že hasiči by zřejmě zůstali jen v okresních městech. Ministr vnitra ale uklidňuje. O rozpočtech na další roky se prý bude ještě jednat, takže zveřejněná čísla nemusí být konečná. Hasiči se tak zatím o svá místa bát nemusejí.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Dobré zprávy měl ministr pro liberecké policisty. Přislíbil 75milionovou dotaci na opravu krajského ředitelství. Jde o budovu, která už byla určená k demolici. Kvůli škrtům se tam ale policisté museli před rokem vrátit.