Mráz, sníh ani smog nepolevují

Praha – Česko zažívá nejchladnější dny této zimy. V noci na pondělí se teplota dostala vůbec nejníže, když na šumavské Kvildě bylo brzy ráno dokonce minus 39,4 stupně a rekordní mráz naměřila víc než polovina stanic po celé zemi. V Praze si vyžádal další oběť. Počasí se odráží i v dopravě. Na většině území leží nový sníh, který klouže a namrzá. Policisté hlásí zvýšený výskyt dopravních nehod a uvízlých kamionů a nabádají řidiče k opatrnosti. Všechny nehody se zatím obešly bez vážnějších zranění. O nehodách a uzavírkách silnic se můžete informovat zde, o mimořádnostech v železniční dopravě zde.

Další oběť si vyžádalo mrazivé počasí v hlavním městě. Policie našla tělo čtyřiačtyřicetiletého bezdomovce v zahrádkářské kolonii v Praze-Krči poblíž ulice U Habrovky. Mráz má tak v Česku na svědomí už zhruba dvě desítky obětí. V Praze zabíjel naposledy o víkendu, kdy byli nalezeni dva mrtví s podezřením na umrznutí. Policie v pondělí večer zasahovala také u zcela opačné události, kdy asi šedesátiletý muž skončil v nemocnici s popáleninami na horní polovině těla. Zřejmě bezdomovec se podle policistů večer před budovou hlavního nádraží polil hořlavou látkou, zapálil a následně uhasil.

Také v Ústí nad Labem se snaží úřady a dobrovolníci pomáhat bezdomovcům, kterých je ve městě asi tisíc. Otevřeli pro ně prostory Červeného kříze, kde pro promrzlé bezdomovce neplatí většina pravidel obvyklých pro azylové domy, a tak se dobrovolníci z Červeného kříže starají i o opilce. „Smysl toho je zachovat ty lidi při životě,“ zdůraznil Karel Souček z ústecké pobočky Červeného kříže. Magistrát slíbil, že zaplatí náklady spojené s provozem druhého azylového centra ve městě.

Na malé části Boleveckého rybníka zimuje asi stovka labutí.
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Voda zamrzá, ale hrozí i povodně

Druhý stupeň povodňové aktivity vyhlásili včera v Raškově na Jesenicku kvůli silným ledovým krám na řece Moravě. Správci toku povolali těžkou techniku, která koryto uvolnila. Nyní je hladina opět v normálu, místním nebezpečí nehrozí. Situace se ale může opakovat na dalších místech toku.

Zamrzlá voda se vyskytuje také v trubkách. Na mnoha místech proto nefungují vodovody. Obzvlášť zlá situace nastala například v Horním Slavkově na Karlovarsku, kde zamrzla voda zásobující celý činžovní dům. Přispěla k tomu protahující okna do sklepa a nedovřené dveře. Nebyla to přitom ojedinělá událost, na Karlovarsku podobně zamrzly vodovodní přípojky asi na stovce míst.

Ilustrační foto
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Na kluzkých silnicích se staly desítky nehod

Různé úseky dálnice D1 jsou dnes takřka neustále uzavírány kvůli dopravním nehodám. Ve tři odpoledne zavřeli silničáři část mezi 296. a 302. kilometrem ve směru na Ostravu, aby mohli vyprostit havarovaný kamion. O další dvě hodiny později byla dálnice zprůjezdněna, ale prozatím jen jedním pruhem. Již dříve se podařilo plně zprůjezdnit 25. kilometr, který obousměrně zablokoval havarovaný kamion. Pět hodin předtím blokovala dopravu hromadná bouračka osmi aut u Bravantic na Novojičínsku ve směru na Brno, další nehody komplikovaly dopravu na D1 na Vysočině, policie hlásí od rána už 30 havarovaných vozidel, na dalších silnicích v regionu se do čtyř hodin odpoledne staly nejméně dvě desítky nehod.

Nehoda se po ránu stala i na průtahu Karlovými Vary, dopravu tu řídí policie. Na Olomoucku je kvůli sněhovým jazykům uzavřena silnice mezi Hraničními Petrovicemi a Jívovou. „Kvůli mrazu nemůžeme solit, takže jen plužíme,“ řekl dispečer olomouckých silničářů. V Kasejovicích na Plzeňsku potom narazil kamion do rodinného domku. 

Kromě nehod se během dne na hlavních silnicích vyskytly desítky odstavených kamionů, které uvázly na kluzkých vozovkách. „Je neuvěřitelné, co s našimi silničáři dokáže udělat pár centimetrů sněhu,“ postěžoval si řidič jednoho z nich. Na silnicích ovšem v silných mrazech nefunguje sůl. Silničáři používají speciální mrazuvzdornou směs, tu však mají k dispozici pouze na některých místech – například na dálnicích.

Některé silnice jsou nesjízdné i pro osobní auta a silničáři je úplně uzavřeli. Jedná se o čtyři komunikace druhé a třetí třídy v Krušných horách, Orlických horách a Jeseníkách. Jedna komunikace na Přerovsku je otevřena, ale sjízdná pouze s maximální opatrností.

Uzavřené horské silnice:

  • II/223 Horní Halže–chata Nástup – závěje
  • II/311 České Petrovice–Zemská Brána – závěje, silný vítr
  • II/445 Kněžpole–Stránské – závěje, silný vítr
  • III/44434 Hraničné Petrovice–Jívová – závěje, silný vítr

S opatrností sjízdná:

  • II/441 Kozlov–Potštát – silný vítr, sněhové jazyky
Nehoda na D1
Zdroj: ČT24

Železniční dopravu dnes potkalo méně mimořádností než v pondělí, přesto se cestující mohli setkat s nečekanými výlukami – kritická situace byla opět na některých lokálkách, kde v mrazu řádně nefungovaly motorové vozy. Počasí ovlivnilo provoz také další formy drážní dopravy – lanovek. Například ta ještědská dopoledne kvůli silnému větru a sněžení nejezdila.

Smog na severní Moravě trvá

Olomoucký a Moravskoslezský kraj stále trápí smog. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu zůstávají nad imisním limitem 50 mikrogramů na metr krychlový. Nejhorší byla dnes ráno situace ve Věřňovicích a Havířově na Karvinsku, kde bylo naměřeno 145 a 144 mikrogramů na metr krychlový. Naopak nejlépe na tom je Olomouc s 66,7 mikrogramu. Signál regulace platí už jen pro oblast Ostravsko-Karvinska. Výrazné změny kvality ovzduší ale meteorologové neočekávají ani během dneška, místy můžou denní koncentrace polétavého prachu znovu až trojnásobně překročit imisní limit. Zhoršená situace je stále i v Libereckém kraji, tam ale koncentrace prachu postupně klesá.