Soud: Varhanář dotační podvod nespáchal

Hradec Králové - Hradecký krajský soud dnes varhanáře Vladimíra Grygara zprostil obžaloby z dotačního podvodu při výrobě varhan pro Filharmonii Hradec Králové. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že se stal skutek, pro který je obžalovaný stíhán. Dnešní verdikt dosud není pravomocný, státní zástupkyně Eva Jirásková se proti němu odvolala.

„Nepodařilo se nám prokázat, že obžalovaný peníze z dotace použil v rozporu se smlouvou,“ řekl při vynesení rozsudku předseda senátu hradeckého soudu Jiří Vacek. Podle soudu k celému problému s dotací nemuselo dojít, kdyby hradecká radnice lépe připravila smlouvy k celé transakci. Hradeckou radnici, která požadovala zaplacení škody ve výši 5,4 milionu korun, odkázal na občansko-právní řízení.

Podle obžaloby Grygar v roce 2006 způsobil hradecké radnici, která poskytla dotaci na stavbu varhan, škodu 5,4 milionu korun tím, že peníze na výrobu nástroje použil na splacení svých dluhů či opravu fary. Podle původního posudku na stavbu varhan použil zhruba 600 000 korun.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Grygar však obžalobu odmítal a tvrdil, že původní posudek nezahrnuje všechny práce provedené při přípravě stavby varhan. Další náklady podle něj vznikly požadovanou změnou projektu. Celé věci podle něj také ublížila medializace problémů se stavbou varhan, kvůli které se nepodařilo získat další dárce, kteří by přispěli na dokončení stavby nástroje. „Osobně si myslím, že pár lidí vzalo trochu rozum do hrsti. Od začátku považuji, že určité kroky se udělaly dost neprofesionálně, možná ze strany města, možná ze strany filharmonie,“ řekl dnes po vynesení rozsudku Grygar. Ten si nechal zpracovat vlastní posudek, který prokázal, že práce a materiál, který vložil do přípravy varhan, převyšuje dotaci, kterou od radnice získal.

Varhany za 18 milionů korun měly být podle původních plánů dokončené na konci roku 2006. Při jejich výstavbě se ale objevily problémy a hradecká radnice chtěla po výrobci vrácení peněz, ty však od výrobce nezískala. Proto město podalo trestní oznámení a následně rozhodla, že varhany vyrobí továrna Rieger - Kloss Varhany. Na pokračování stavby nástroje se stále shánějí peníze.