Vlak se na obsazenou kolej dostal kvůli lidské chybě

Pardubice – Jízdu dvou vlaků na jedné koleji minulý týden v Pardubicích pravděpodobně způsobila chyba signalisty, který pro vlaky stavěl cestu. Zjistila to Drážní inspekce, která situaci, jež mohla vyvrcholit nehodou, dále vyšetřuje. V úseku, kde se mimořádná událost stala, zrovna probíhala údržba zabezpečovacího zařízení a provoz byl řízen telefonicky.

Pozornost strojvedoucího zabránila minulé úterý srážce rychlíku s osobním vlakem, který stál na nádraží v Pardubicích-Rosicích nad Labem. K nebezpečné situaci podle drážních inspektorů naopak přispěl signalista, který rychlík pustil na obsazenou kolej.

„V době, kdy vlak na kolej vjel, probíhala na trati údržba. Místo světelných signálů fungovalo telefonické dorozumívání. Podle informací, které zatím máme k dispozici, signalista špatně postavil vlakovou cestu,“ přiblížil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Oba vlaky nakonec po včasném zabrzdění rychlíku dělila bezpečná vzdálenost 26 metrů. Kvůli vyšetřování však byla trať tři hodiny uzavřena a cestující museli přestoupit do autobusů.

Mimořádnou událostí v Rosicích se zabývá také policie. Vyzvala cestující z rychlíku, kterým cestovalo zhruba 80 lidí, aby se přihlásili na čísle 158, pokud při nouzovém brzdění utrpěli zranění.