Laserovou operaci oka už podstoupil i prezident Klaus

Zlín – Zlínská oční klinika Gemini provedla jako první v České republice operaci šedého zákalu laserem. Šedý zákal se doposud klasicky operoval pomocí ultrazvuku, díky laseru je zákrok přesnější, jemnější a bezpečnější. Na operaci přijel ještě dnes večer prezident Václav Klaus. Zlín navštívil už před týdnem, kdy si nechal operovat druhé oko. Tehdy ještě lékaři použili klasickou metodu. Odstranění šedého zákalu je nejčastější operací současné medicíny, ročně se v Česku provede asi 70 000 operací, na zlínské klinice jsou to tisícovky pacientů.

Pomocí laseru se vytvoří miniaturní otvor v pouzdře zakalené čočky a zákal se v něm rozmělní. Lékař poté ručně odsaje zakalenou čočku a na její místo vsadí umělou. Laser lze přitom lépe naprogramovat a vyladit na konkrétní oko, takže je operace preciznější než dosud.

Operace trvá jen několik minut, zákrok laserem asi minutu, není pro pacienta bolestivý, to však nebyl ani zákrok pomocí ultrazvuku. „Jde o předstupeň robotizace na poli očních operací a v malém prostoru oka je tato operace velkým krokem kupředu ve vývoji nových metod a technologií pro oční medicínu,“ uvedl primář kliniky Pavel Stodůlka.

První pacientkou, která využila laserové operace, byla Marie Hrabalová z Uherského Hradiště. „Shodou okolností jsme tuto pacientku operovali před 18 lety jako první způsobem laserové bezbolestné operace Lasik na odstranění dioptrií,“ řekl Stodůlka. Pacientka dnes po zákroku uvedla, že se při operaci cítila dobře a hned mnohem lépe vidí. „Cítím se dobře, jako bych ani na operaci nebyla,“ řekla Hrabalová, která v posledních letech přestávala vidět.

Laser bude klinika využívat také při zavádění čoček umožňujících vidění na různé vzdálenosti zejména ve vyšším věku, ale také při složitých operacích například tvrdého zákalu nebo zákalu po úrazu. Pojišťovny užití laseru nehradí, operace jednoho oka přijde pacienta na 9 500 korun, klasický způsob operace pomocí ultrazvuku je hrazen ze zdravotního pojištění.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)