Lyžařský výcvik skoro zadarmo? V Chyškách je to realita

České Budějovice - Základní škola v Chyškách na Písecku organizuje pro své žáky lyžařský výcvik, který jejich rodiče nestojí skoro nic. Obvykle přijde týdenní školní kurz zhruba na pět tisíc korun. V Chyškách se rodiče podílejí jen na dopravě a to ani ne všichni.

Týden na lyžích zažívají sedmáci z Chyšek jako všichni ostatní. Na hory ale nejezdí.  Sjezdovka je jen tři kilometry od školy a patří jednomu z bývalých žáků. Zatímco v lyžařském středisku by je denní permanentka stála až pět set korun, tady jezdí zadarmo. „Když k tomu přidáme dopravu a ubytování, tak na to rodiče v dnešních ekonomických a sociálních podmínkách nemají,“ říká tělocvikář ZŠ Chyšky Josef Fuka. 

Pro školní lyžování je sjezdovka ideální. Kdo na lyžích stojí v sedmé třídě poprvé, mírný svah ho nevystraší. „Naučila jsem se tady lyžovat, už to jde líp,“ pochvaluje si žákyně Veronika Havlová. „Neříkám, že z nich budou závodníci, ale nebojí se sjíždět svah, nebojí se zatáčet, brzdit,“ upozorňuje Josef Fuka. 

Spokojeni jsou všichni. „Máme tři děti a všechny se tady naučily lyžovat,“ přiznává matka jednoho žáka Irena Pintová. 

Na běžky to mají děti ještě blíž. Lyžařská trasa začíná přímo ve vsi, u mateřské školy. Na sjezdovku ráno někdo přijede s panem učitelem, jiné děti přivezou rodiče. Svačí se na svahu a obědvá už v teple školní jídelny.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)