Křížová chodba v Budějovicích je opravena

České Budějovice – Křížová chodba bývalého dominikánského kláštera v Českých Budějovicích je po šesti letech konečně opravená. Podle odborníků je to nejcennější památka ve městě. Rekonstrukce stála 14 milionů korun a restaurátoři při ní odkryli řadu unikátů – vchod do kapitulní síně nebo vyobrazení Karla IV., které je podle historiků už jen na Karlštejně nebo v Chrámu svatého Víta.

Za uplynulé desetiletí se v zazděné křížové chodbě kláštera střídali restaurátoři s památkáři a kameníci s malíři. Restaurátor Jiří Čech informoval, že každá část byla stavebně jinak zpracovávána. Poprvé v novodobé historii je křížová chodba průchozí a navíc plná překvapivých nálezů.

Sondy například objevily vchod do zaniklé kapitulní síně. Ředitel NPÚ České Budějovice Petr Pavelec prozradil, že pravděpodobně se jedná o portál z poslední třetiny 13. století. Obrovským překvapením pak byla malba z roku 1378, kde Panna Marie pod pláštěm ochraňuje císaře Karla VI. se synem. Restaurátoři ho našli pod omítkou, kterou původně vůbec nechtěli odstranit.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

„V době, kdy ten obraz vznikl, tak tady v Budějovicích byl Karel IV. s Václavem IV., probíhal tu velký summit,“ sdělil Petr Pavelec. Nástěnná malba svatého Augustina podle některých dokonce zachycuje nejstarší dochované vyobrazení Českých Budějovic.

Křížovou chodbou ale rekonstrukce nekončí. Generální vikář Biskupství českobudějovického Adolf Pintíř upřesnil, že rekonstrukcí projde celý klášter. Ještě do léta by měla být opravená rajská zahrada, do které lze právě z křížové chodby vstoupit.