Karlovy Vary udělily milionovou pokutu za Kyselku

Karlovy Vary - Pokutu 1,8 milionu korun kvůli nedostatečné péči o památkové objekty v Kyselce uložilo firmě Karlovarské minerální vody oddělení památkové péče Magistrátu města Karlovy Vary. Jedná se dosud o největší pokutu, kterou karlovarští památkáři udělili, sankce však dosud nenabyla právní moci. Karlovarské minerální vody (KMV) ji odmítají a odvolají se proti ní ke Krajskému úřadu Karlovarského kraje.

Karlovarský magistrát udělil Karlovarským minerálním vodám pokutu kvůli špatnému stavu tří budov z přelomu 19. a 20. století – vily Stallburg, Löschnerova pramene a bývalého hotelu Praha. „U všech objektů se vlastník nestaral o střechy, některé části se i zřítily,“ uvedl vedoucí karlovarského odboru památkové péče Antonín Haidlmaier.

Podle generálního ředitele KMV Alessandra Pasqualeho ve správním řízení, které rozhodnutí o sankci předcházelo, nastala zásadní procesní pochybení a také rozhodnutí památkářů prý obsahuje závažné procesní i faktické nedostatky. „V případě nutnosti se Karlovarské minerální vody budou bránit správní žalobou. Správní řízení bylo od samého počátku vedeno tendenčně se záměrem bez ohledu na zjištění a důkazy udělit exemplární pokutu,“ uvedl Pasquale.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Úředníci naopak tvrdí, že se snažili s KMV domluvit a pokuta je jediné řešení, které zbylo. „Nejdřív jsme se pokoušeli nařizovat zabezpečovací práce, které zčásti provedeny byly, ale většinou pozdě,“ podotkl památkář Haidlmaier.

Společnost také odmítá, že by odpovídala za úpadek urbanistické hodnoty areálu lázní v Kyselce, což vyplývá ze zdůvodnění pokuty. „KMV nikdy nevlastnily objekty bývalých lázní a nemohou nést odpovědnost za změnu krajinotvorné a urbanistické hodnoty v celém komplexu. Každý vlastník památkově chráněných objektů může být činěn odpovědným jen za jím vlastněné objekty, ne za objekty jiných,“ poznamenal Pasquale.

Zchátralé lázně Kyselka
Zdroj: ČT24

KMV představily loni na podzim se společností C.T.S. Duo, která vlastní většinu objektů v Kyselce, projekt na částečnou záchranu bývalých lázní. Asi ze dvou desítek památkově chráněných objektů v bývalých lázních chtějí současní vlastníci zachránit zhruba za 400 milionů korun čtyři až pět budov. Projekt je připraven jako koncepční studie, jež počítá s novým využitím u každého z obnovených historických objektů. Studii už měly dostat všechny příslušné instituce k vyjádření.

Dominantním objektem areálu lázní je pavilon Ottova pramene, postavený podle projektu vídeňského architekta Karla Häybecka. Další cennou stavbou je Mattoniho vila, postavená v letech 1885 až 1886 na místě staršího panského sídla. Lázně doplatily na důsledky privatizace v 90. letech. Několikrát měnily vlastníka a budovy nebyly udržovány. Pasquale už před časem uvedl, že pro financování obnovy části památkových objektů mají KMV podporu ministerstva kultury.