Kvůli podezřelému předmětu se evakuovala budova ŘLP v Jenči

Jeneč - Policisté dnes dopoledne evakuovali několik desítek lidí z budovy Řízení letového provozu (ŘLP) v Jenči u Prahy. Někdo jim oznámil, že tam leží neznámý předmět. Přivolaný pyrotechnik na místě objevil kufr s nářadím. Podle ŘLP neměla tato mimořádná událost vliv na bezpečnost leteckého provozu.

Zásah podle policejní mluvčí Štěpánky Zatloukalové začal kolem 10.30 a trval asi hodinu a půl. Policisté objekt a jeho nejbližší okolí zajistili. Nález podezřelého zavazadla v budově patrně nahlásil pracovník bezpečnostní agentury.

Mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma řekl, že z budovy byli evakuováni pouze administrativní pracovníci. Letečtí dispečeři byli na svých místech a normálním způsobem řídili letecký provoz. „Je to standardní postup. To, že by se sem dostal nebezpečný předmět, je s ohledem na bezpečnostní postupy téměř vyloučeno,“ uvedl Klíma. Pokud by ale nastala nejhorší možná varianta a budovu museli vyklidit i letečtí dispečeři, převzala by řízení letadel nad Českem střediska řízení v okolních státech, dodal.

Řízení letového provozu České republiky je státním podnikem, který vznikl v lednu 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha-Ruzyně, Brno-Tuřany, Ostrava-Mošnov a Karlovy Vary.

Vydáno pod