Narkomany bude v Praze testovat sanitka

Praha - Klienti centra pro drogově závislé v centru Prahy budou v rámci projektu Sanitka jednou týdně testováni na nakažlivé nemoci, jako je žloutenka typu C, syfilis a HIV. Občanské sdružení Sananim, provozovatel sanitky, která již několik let v metropoli pomáhá drogově závislým, tak spojilo síly s nízkoprahovým střediskem Drop in v Praze 1. Středisko totiž nemá pro testování na přenosné choroby podmínky ani vyškolené pracovníky. Iniciativu na posledním jednání schválili také radní první městské části.

Celkem je v Praze podle odhadů 10.000 až 14.000 uživatelů tvrdých drog. Jen na Václavském náměstí si denně přijde koupit drogu 300 až 800 lidí. Cílem projektu je podle města chránit zdraví Pražanů před rizikem šíření infekčních chorob ze strany nitrožilních uživatelů drog. Podle některých průzkumů totiž až 60 procent uživatelů drog trpí hepatitidou typu C.

„Středisko Drop in poskytuje určité spektrum služeb, nicméně testování mezi ně nepatří, protože musí probíhat za přísných hygienických podmínek,“ řekl koordinátor protidrogové politiky a bezdomovectví Prahy 1 Ladislav Varga. Centrum navíc nemá na testování dostatečně vyškolené pracovníky. „Ono to není jen tak někomu sdělit, že má syfilis nebo že je HIV pozitivní,“ vysvětlil Varga.

Testování drogově závislých se uskuteční jednou týdně, vždy ve středu od 11:00 do 15:00 přímo před střediskem v ulici Karolíny Světlé.

Během této doby bude v prostorách sanitky ošetřeno maximálně osm osob. Na otestování jednoho klienta budou mít lékaři a vyškolení pracovníci zhruba 30 minut. „Pracovníci si pro ně budou chodit do centra a pak je z vozu doprovodí zpět. Takže nepředpokládáme žádnou zvýšenou kumulaci problémových osob v této lokalitě,“ řekl Varga.

Projekt podpořilo i vedení první městské části, na jehož území se středisko nachází. Praha 1 se navíc již řadu let potýká s početnou komunitou drogově závislých a jejich dealerů, kteří se zdržují zejména na Václavském náměstí. „Projekt Sanitka už běží delší dobu, teď se jenom rozšiřuje o testování. Domníváme se, že je to naprosto v pořádku. Je to snaha chránit nás všechny před potenciálním šířením nakažlivých chorob,“ řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Sanitka sdružení Sananim je v provozu zhruba dva roky. Během jediného dne pomůže asi 120 lidem. Vyměňuje jim injekce, rozdává dezinfekční materiál či kondomy, ale poskytuje jim také drobná ošetření a umožňuje jim testování na nakažlivé choroby.