Azbest do školy Máj zatáhli stavbaři, magistrát chce škodu vymáhat

České Budějovice – Za nadlimitní množství zdraví škodlivého azbestu v českobudějovické škole ZŠ Máj může stavební firma MAPOZ Zliv, která budovu v létě rekonstruovala. Vyplývá to z kontrolního auditu, který pro město zpracovala akreditovaná laboratoř. Pochybila také krajská hygienická stanice, která firmě nesprávný plán prací schválila. Likvidace azbestu teď bude stát město 15 milionů korun. A právě tuto částku teď budou chtít radní na stavební firmě vymáhat.

„Lze konstatovat, že předložený návrh technologického postupu firmou MAPOZ Zliv má značné odborné nedostatky,“ stojí v expertize. Podle vedoucí laboratoře Zoji Guschlové stavební firma s azbestem pracovala na volném prostranství, podle pravidel to ale měla provádět v hermeticky uzavřeném prostředí. Stavební firma OHL ŽS, která si práci u společnosti MAPOZ objednala, ovšem nařčení odmítá a na svou obranu prý má vlastní soudní posudek.

Podle laboratoře také pochybila krajská hygienická stanice. Plán prací vůbec neměla přijmout, neodpovídal normám. Návrh měli hygienici vrátit k přepracování. „Nejsme si vědomi žádného pochybení,“ odmítl komentovat kritiku laboratoře vedoucí hygienické stanice František Kotrba.

Základní škola Máj v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24

Magistrát zavřel školy kvůli nadlimitním hodnotám azbestu koncem loňského listopadu. O zvýšených hodnotách minerálních vláken včetně azbestu v jedné třídě a na chodbách škol věděli úředníci magistrátu už od července. Od 5. října měli výsledky měření koncentrace azbestových vláken i pracovníci krajské hygienické stanice. Těm je předala právě společnost MAPOZ Zliv.

Odstranění azbestu vyjde na nejméně 15 milionů

Od 20. ledna firma Sita cz pracuje na odstranění azbestu v objektech. Sanace, na níž se podílí několik desítek lidí, by měla trvat 45 dní. Českobudějovický magistrát na tyto práce a další operace s tím spojené vyčlenil z rozpočtu města 17,6 milionu korun. Vynaložené prostředky teď budou radní vymáhat soudně zpět, uvedl náměstek českobudějovického primátora Kamil Calta.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Zdraví škodlivý azbest našli specialisté v těsnicích šňůrách v přírubách vzduchotechnického potrubí a pravděpodobně je také v podkladových deskách pod elektroinstalacemi. Kvůli výskytu azbestu podalo sdružení rodičů dětí ze ZŠ Máj I minulý týden na policii trestní oznámení na neznámého pachatele.

Zatímco si jednotlivé subjekty a instituce přehazují vinu mezi sebou, asi tisícovka dětí musí už třetí měsíc dojíždět na vyučování do náhradních škol v Českých Budějovicích a v Hluboké nad Vltavou. Do svých vyčištěných tříd by se mohly vrátit až koncem března.