V Jirkově postavili nefunkční můstek

Ústí nad Labem - V Jirkově u Chomutova postavili novou lávku, kterou místní nejspíš nikdy nepoužijí. Tedy určitě ne v té podobě, jak dnes vypadá. Radnice už stavbu reklamovala. Profil dvanáctimetrového můstku podle ní neodpovídá platným normám. Lidem ve městě ale vadí i to, jak vypadá. Říkají, že patří spíš do některé z exotických zemí a ne do hornického města.

Jen přes plot se mohou lidé z Jirkova dívat na novou lávku u náměstí. Nikdy se po ní nejspíš neprojdou. Většině z nich to ale nevadí. „Ten most je příliš vysoký a vůbec nezapadá do okolní zástavby,“ upozorňuje jeden z obyvatel Jirkova. 

Konečná podoba nového mostu překvapila i jirkovskou radnici. Autor lávky ale odmítá, že by chtěl svým návrhem šokovat. „Naším projektem jsme chtěli vytvořit reminiscenci na nějaký starší, řekněme středověký krytý most,“ vysvětluje autor návrhu lávky Tomáš Bernášek. 

Vzhled stavby ale není to hlavní, co jirkovským radním vadí. Potom, co lávku sami otestovali, došli ke shodě. „Ten most na normální chůzi není,“ potvrzuje místostarosta města Jirkov Stanislav Moutelík. „Starší lidé nebo matky s kočárky by měli na mostě problémy,“ dodává jirkovský starosta Radek Štejnar.

Radnice odmítá kritiku, že stavbu neměla vůbec povolit. Jak její zástupci tvrdí, z plánů nešlo vyčíst, zda po lávce půjde chodit. „Nevidím v tom chybu města,“ argumentuje Radek Štejnar. „My jsme ten most vyreklamovali a projektant tu chybu uznal,“ říká Milan Rainer z Městského úřadu Jirkov. 

Projekční kancelář už slíbila, že přestavbu zaplatí. Oblouk bude mírnější a střecha zmizí. Autor původního návrhu je s tím už smířený. Jirkov bude mít podle něj normální lávku. Ne stavbu, které měla střed města udělat zajímavější.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)