Pomozte nám zahřát psy, prosí útulky

Ústí nad Labem - Zvířata v útulcích kvůli extrémním mrazům trpí. Psi tráví celé dny v otevřených kotcích, přestože na takový chlad často nejsou zvyklí. Zaměstnanci útulků v Ústeckém kraji proto začali pracovat v mimořádném režimu. Střídají se u zvířat pro jistotu i v noci. A prosí o pomoc dárce.

Pracovníci útulků se snaží zahřát psy jak to jen jde. Například v Ústí nad Labem všechny oblékli. „Někteří jsou nevděčníci a oblečky si sundavají, případně je roztrhají. Takže je oblékáme pořád dokola,“ popisuje vedoucí ústeckého útulku Jaroslav Ježková.

Psům pomáhají teplé deky na kotcích a vyhřívací podložky v boudách. V Děčíně se kvůli mrazům nejvíc bojí o štěňata. „Vnitřní teplota v boudě byla 15 stupňů a venku bylo minus dvacet,“ říká pracovník děčínského útulku Jaroslav Kácha.

Největší problém je s vodou, která je pro psy naprosto nezbytná. Zhruba po dvou hodinách je miska s vodou zcela zamrzlá. Pracovníci útulků tak musí celý den vodu pravidelně měnit a zvířata kontrolují i v noci.

Šanci dostat se do tepla mají jen nemocní a velmi staří psi. Ostatní musejí zůstat venku, i když na to nejsou zvyklí. „Něco jiného bude pejsek, který je celoročně někde v zateplené boudě a něco jiného je pes, který je zvyklý být spíše doma a vyběhnout ven na krátkou procházku,“ upozorňuje veterinář Jan Křeček.

Ústecký útulek už dárci zahltili dekami. Děčínský na pomoc ještě čeká a prosí případné dárce, aby do útulku přinesli molitany nebo prošívané deky. Vhod přijdou i kvalitní granule - pokud mají psi mrazy vydržet, musí dobře jíst.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)