Vězni vyráběli hračky pro školku, dostali dort

Rapotice (Třebíčsko) – Neobvyklou pracovní náplň mají vězni v Rapoticích na Třebíčsku. Začali vyrábět hračky pro základní a mateřskou školu v nedaleké obci Lipník. Dnes vězni dětem přivezli první dokončené dřevěné domečky. Zpět si odvezli dort, který pro ně vděčné děti pořídily.

Školky mají potíže sehnat velké dřevěné hračky, zakázková truhlářská výroba přitom vesměs je nad jejich finanční možnosti. Lipnická školka se ale rozhodla využít sousedství s věznicí a navrhla, aby dřevěné hračky dětem vyrobili vězni v rámci pracovní terapie. Ředitele věznice Pavla Ondráška nápad zaujal: „Považuji to za velice smysluplné a je dobře, pokud odsouzení tímto způsobem tráví čas.“

Pro vězně je spolupráce se školkou zajímavá příležitost ukázat, že věznice pro ně nepředstavuje svérázný způsob rekreace. „Názor společnosti je, že se tam vězni jenom povalují a náprava vlastně není aktivní,“ poznamenala učitelka z MŠ Lipník Veronika Pospíšilová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Vězni na výrobě domečků pracovali pouze ve volném čase a to zhruba měsíc – asi 40 hodin čistého času. Dnes hračky poprvé vyzkoušely i děti. Nebyly přitom nevděčné. „Pořád řešily, co jim za to dát, takže jsme nechali upéct dort ve tvaru domečku, aby z toho vězni něco měli,“ uvedla učitelka.

V budoucnu by se výroba hraček v Rapoticích mohla i rozšířit. Věznice má prostory nejenom na zvýšení kapacity pro odsouzené ale také na vybudování dílen a výrobních provozů.