Plzeňský kraj bude mít veškeré informace o zakázkách na svém webu

Plzeň - Plzeňský kraj zahajuje projekt Otevřený kraj. Veškeré veřejné zakázky, tedy od tužek po silnice, a následně jejich výsledky včetně cen, vítězů i smluv s nimi bude od března zveřejňovat na svých internetových stránkách. Kraj vyhlašuje ročně stovky zakázek. Veřejnost si tak může najít všechny uzavřené smlouvy, řekl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

„Funkční bude od 1. března. Souvisí to také s náběhem nového webu, kde bude Otevřený kraj jako jeden výrazný prvek na úvodní stránce,“ dodal. Zásadní budou veřejné zakázky. U nových kontraktů bude kraj uveřejňovat smlouvy, které uzavře, a plnění zakázky dodavatelem. Nový systém zahrne veškeré organizace kraje, jeho odbory i oddělení.  

Soutěžitelé budou muset splnit podmínku, že souhlasí se zveřejněním dat. Ve výjimečných jednotkách případů si může dodavatel vymínit, například kvůli obchodnímu tajemství nebo chránění patentového vzoru, že tam část smlouvy nebude zveřejněná. U standardních kontraktů na stavby, služby a obchod bude zveřejněné vše. U zakázek, které nyní běží, půjde podle hejtmana pouze o to, co dovolí právníci.

Kromě veřejných zakázek budou ve webové rubrice Otevřený kraj usnesení rady i zastupitelů, online přenosy zastupitelstva a jejich archiv. Dále budou na novém webu na dva týdny dopředu akce krajských radních, aby lidé měli šanci se s nimi potkat, dodal hejtman.

V kraji fungují i tzv. elektronické aukce

Už od ledna 2010 funguje krajská příspěvková organizace Centrální nákup, která nakupuje materiál a služby pro více než 140 spravovaných zařízení a organizací v oblasti školství, zdravotnictví, dopravy, kultury a sociálních věcí. Dosud ušetřila 200 milionů korun, řekl hejtman. Od loňska pořádá elektronické online aukce. „Snažíme se je dělat u všech nákupů, dokonce i při nákupu služeb. Viděl jsem elektronickou aukci i na úklid, která vyšla velmi dobře,“ dodal.

Velmi úspěšné jsou například nákupy komodit, jako elektřina, plyn a telekomunikační služby. Loni v květnu začal Centrální nákup využívat nový elektronický informační systém veřejných zakázek, v němž nabídl účast v zakázkách stovkám živnostníků i středním podnikatelům. Chce tak výrazně posílit transparentnost elektronických aukcí. Nyní je tam přihlášeno 870 podnikatelů a firem. „Obesíláme je upozorňovacími e-maily na všechny zakázky, které vyhlašujeme,“ dodal. Na přelomu února a března chce kraj předvést novinářům veřejnou online aukci. Půjde o soutěž na nový pavilon Domova sociálních služeb v Liblíně na Plzeňsku, což je zakázka za 40 milionů korun.