Na orloji se vystřídaly figurky – čtyři přišly z opravy, zbylé na ni odešly

Praha – Na orloji Staroměstské radnice v Praze se vyměnilo „obyvatelstvo“. Z opravy se vrátily čtyři sochy Marnivce, Lakomce, Smrtky a Rozkoše-Turka, současně však z fasády zmizely zbývající čtyři plastiky Filozofa, Anděla, Hvězdáře a Kronikáře. Oprava první čtveřice sošek, které každou hodinu doprovázejí svými úkony průvod apoštolů, trvala čtyři týdny, práce na zbytku potrvají podobně dlouho. Podle pražského magistrátu bude orloj „osídlen“ nejpozději 15. března.

Restaurátoři Jiří Matějíček a Darina Smetánková zahladili polychromovaným plastikám Marnivce, Lakomce, Smrtky a Turka praskliny, obnovili zlacení a sluncem vybledlé barvy a především všechny sošky řádně očistili nejenom od městské špíny, ale také od ptačího trusu. Pracovali také na mechanických částech pohyblivých soch.

Čtveřici postav, které orloj právě opustily, čeká obdobná procedura – všichni „obyvatelé“ jedné z nejznámějších pražských památek prošli pravidelnou opravou. V roce 1999 se dočkali generální rekonstrukce, pravidelnou údržbu provádějí restaurátoři na vzácných sochách od roku 2005.

Plastiky jsou ve dvojicích umístěny po stranách hodin a kalendářní desky orloje. Smrtka tahá za provaz, zvoní tak na zvon a zahajuje průvod apoštolů. Současně kývá na Turka, který ji však kroucením hlavy odmítá. Lakomec zatím potřásá měšcem a Marnivec se zálibně prohlíží v zrcadle. Čtyři postavy, které odešly na opravu dnes, jsou umístěny níž a nehýbají se. Všechny sochy z orloje však musí čelit častým útokům vandalů. Ti si nejvíce oblíbili dobře dostupného Hvězdáře. Například v dubnu 2010 po něm vandal hodil koš a zlomil mu ruku. Socha byla poničena i v letech 2008 a 2009.