Zámecká zahrada v Mikulově znovu získá svůj ztracený lesk

Mikulov – Zámecká zahrada v Mikulově se dočká velké proměny. Za staletí své existence prošla mnoha podobami – renesanční, secesní i tou moderní. Ta se ale k zámku podle botaniků nehodí. Proto se jí rozhodli vrátit původní tvář. Díky dotacím z Evropské unie začne přestavba zahrady už na jaře.

Moravští botanici se rozhodli vrátit zámecké zahradě v Mikulově zpět její lesk. Strohý anglický park promění do původní podoby s honosným jevištěm vybaveným trávníkem s květinovými ornamenty a lemem stříhaných dřevin, oranžérií, míčovnou a fontánami. „Na plochu, která je teď pouze esteticky upravená, se vrátí ornamentální květinová úprava, znovu budou obnoveny cesty a na opačné straně bude provedena reminiscence oranžérie,“ plánuje kurátorka botanických sbírek Regionálního muzea v Mikulově Milada Rigasová.

Botanici se nechali inspirovat originální rytinou ze 17. století, kdy zahrada vznikla. Zámek se dočká nového schodiště, o které přišel v 70. letech 20. století. Zámecká zahrada byla na pozornost svých hradních pánů a jejich vzácných hostů zvyklá. Její terasy byly vytvořeny jako ústřední místo vyhlídek, takzvaný belveder, z něhož mohlo panstvo pozorovat krásy města i okolní komponované krajiny.

„Jednou z největších hodnot Mikulova je to, že je ukázkou urbanistického celku, který vznikl jako jedno z prvních měst novověku a byl vybudován jako celek po vzoru měst severní Itálie. Jeho centrem byl zámek a jeho zahrada,“ vysvětluje Rigasová.

Peníze na rekonstrukci poskytla Evropská unie, přispěla desítkami milionů. První dělníci se tu objeví už ke konci jara. Svou barokní podobu ale zahrada získá až v roce 2013.

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)