Praha by mohla předat správu památek svému muzeu

Praha – Vedení metropole uvažuje o tom, že by správu památek, o které se v současnosti stará společnost ABL, předalo Muzeu hlavního města Prahy. Záměrem se bude v pondělí zabývat kulturní výbor pražského zastupitelstva. Památky nyní spadají pod správu Pražské informační služby (PIS), ta je pronajímá firmě ABL, kterou vlastní bratr Víta Bárty (VV).

Důvodem je podle návrhu to, že PIS by se měla více zaměřovat na cestovní ruch, marketing, podporu kongresového turismu a propagaci Prahy jako turistické destinace. „Pro naplnění a posílení a realizaci nových úloh PIS je třeba oprostit PIS od sekundární úlohy správce historických památek,“ uvádí se v materiálu, který má k dispozici ČTK. Výhodou by podle dokumentu bylo také to, že by muzeum mohlo v památkách pořádat výstavy, doprovodné programy a prezentovat předměty ze svých depozitářů.

Město si od plánu slibuje i efektivnější správu památek. Díky výnosu z provozování památek by se mohl snížit příspěvek, který město dává každý rok muzeu. Propad v hospodaření PIS by byl vyrovnán z dotací, kterými město nyní podporuje soukromé subjekty v oblasti cestovního ruchu. „Chtěli bychom, aby byla Pražská informační služba servisní organizací města, která by se starala o propagaci Prahy. Je to ale zatím jen úvaha, začínáme o tom diskutovat,“ řekl předseda kulturního výboru Ondřej Pecha (ODS). Podobně to podle něj funguje i v jiných evropských metropolích.

Ředitelce PIS Lucii Ramnebornové ale vadí, že s ní město o plánu nemluvilo: „O žádném záměru jsem nebyla informována. Nebyla jsem pozvána ani na pondělní jednání výboru.“

PIS, která je městskou příspěvkovou organizací, svěřila před více než dvěma lety firmě ABL správu sedmi památek, mezi kterými jsou například Prašná brána, Petřínská rozhledna nebo Staroměstská radnice. Firma za to městu platí přes 55 milionů korun ročně bez DPH. Radní hlavního města Václav Novotný (TOP 09) s pronájmem památek společnosti ABL nesouhlasil, podle něj bylo výběrové řízení na správce netransparentní. Ředitelku Ramnebornovou přiměl k tomu, aby smlouvu na konci ledna vypověděla. Firmě nyní běží roční výpovědní lhůta.