Firma získala zakázku bez výběrového řízení, město s ní končí

Hradec Králové – Firma ABD Invest, která měla do roku 2022 opravit a provozovat zimní stadion v Hradci Králové, podle radních získala zakázku bez výběrového řízení. Město nechce v projektu dál pokračovat a rozhodlo se smlouvu s firmou prohlásit za neplatnou.

Podle smlouvy mělo město do roku 2022 platit firmě ABD Invest za opravu a provoz zimního stadionu celkem přes 600 milionů korun. „Ukázalo se, že ta smlouva je pro město nevýhodná. Já jsem od začátku prosazoval, aby město investovalo samo po dobu tří letních pauz a přestavělo stadion ve své režii. S tímto projektem jsem nesouhlasil,“ zdůraznil primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Dvě třetiny oprav jsou již hotové

Smlouvu s ABD uzavřela radnice před šesti lety. Měla být ukázkovým příkladem tzv. PPP projektů, tedy spolupráce soukromého a veřejného sektoru. Firma ABD vložila do opravy 210 milionů, radnice zaplatila 215 milionů korun včetně nákladů na provoz. Rekonstrukce je hotová ze dvou třetin, zbývá opravit plochu nebo šatny. „Firma v rekonstrukci nepokračuje, stavební práce byly pozastaveny,“ uvedl Ondřej Votroubek z královéhradeckého magistrátu.

Radnice teď pronajala stadion novému nájemci, i když 20 lidí z provozu stále zaměstnává ten původní, tedy firma ABD. „O zimní stadion se v tuto chvíli stará hokejový klub, který má podepsanou nájemní smlouvu s městem Hradec Králové,“ uvedla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. V příštím týdnu začne město s firmou ABD Invest jednat o rozchodu. Na radnici nikdo nezastírá, že to bude velmi složité.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)