Liberecko změní jízdní řády, cestování se zrychlí i o hodinu

Liberec – Jízdní řády veřejné dopravy, které od prosince platí v Libereckém kraji, se změní. Úprava dosavadních linek některým lidem prodloužila cestování i o hodinu. Zejména ve Václavicích u Hrádku nad Nisou si stěžují desítky lidí na takřka nedostupné spojení s Libercem. Nejenže přišli o přímé spoje, ale navíc jsou jejich náhrady vytvořeny tak, že přípoje ujíždějí a cestující musí dlouze čekat na přestup. Kraj nakonec kvůli množství připomínek slíbil, že několik přímých autobusů opět zavede.

Krajský koordinátor veřejné dopravy KORID dostal z Václavic 70 kritických připomínek k novým jízdním řádům. Negativní odezva společnost překvapila – poukazovala, že lidé sice musí přestupovat, ale zato se z Václavic do Liberce dostanou častěji. Pro cestující je ale důležitější to, že na cestě teď stráví mnohem více času.

Z Liberce je teď do Václavic dále než do Prahy

Cesta do Liberce za prací nebo třeba s nemocným dítětem k lékaři je pro obyvatele Václavic a okolí nyní obzvlášť zdlouhavá – autobus je odveze do Chrastavy, kde však místo přípoje čeká pouze prázdná čekárna, v níž lidé musí strávit často i hodinu. Sedmnáctikilometrová cesta Václavice–Liberec tak trvá o polovinu déle než například jízda autobusem z Liberce do Prahy. „Tak hezky to jezdilo – a teď najednou nic,“ postěžovala si cestující čekající na přípoj.

V Uhelné nedaleko Václavic potom svým sousedům závidějí, protože do osady autobus nezajíždí vůbec. „Dva a půl kilometru pěšky na nejbližší autobus – to nemohl nikdo se zdravým rozumem udělat,“ zlobila se obyvatelka Uhelné. Václavice i Uhelná jsou místními částmi Hrádku nad Nisou, na jehož radnici se nespokojení obyvatelé obrátili. Jeho radnice teď kraji pohrozila, že přestane přispívat na dopravní obslužnost, za kterou město kraji ročně platí téměř milion.

Jízdní řády se změní v březnu

Kraj a jeho společnost KORID nakonec slíbily změnu. Václavičtí se tak opět dočkají přímých autobusů do Liberce. „Některé spoje budou vedeny přímo do Liberce. Budou sice označeny jako dvě linky, ale pojede to jeden autobus. Na to si lidé velice rychle zvyknou,“ přiblížil ředitel KORIDu Jiří Hruboň.

Změny jízdních řádů začnou platit od 4. března, ovlivní i další obce, jejichž obyvatelům způsobily potíže jízdní řády z prosince.