Pod Petřínskou rozhlednou se dnes vařily jitrnice postaru

Praha – Správa pražských věží dnes na Petřínském vrchu pořádala staročeskou zabijačku. I v tuhých mrazech přišla spousta lidí. Kvůli hygienickým regulacím Evropské unie to totiž byla jedna z mála příležitostí, kdy mohli Pražané vidět výrobu všech vepřových pochoutek tradičními ručními postupy.

Klasické zabijačkové pochoutky, jako třeba jitrnice, jelítka, prejt, ovar či krvavou polévku prdelačku dnes řezníci a masokombináty vyrábějí strojově. Dnes však návštěvníci staročeské slavnosti, která probíhala přímo pod Petřínskou rozhlednou, mohli přihlížet tradičním postupům.

A v patnáctistupňových mrazech přišla vhod i další dobrota, bez které si zabijačku nelze představit – domácí slivovice. „Vlastně je to taková příležitost, kdy se setkávají celé rodiny. My jsme tu tradiční příležitost rozšířili na celou rodinu Pražanů a návštěvníků celé Prahy,“ uvedl Jiří Lopata ze Správy pražských věží.

Reportáž Ondřeje Koutského (zdroj: ČT24)

Nad setkáním pod Petřínskou rozhlednou převzal záštitu starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). "Už v rámci podpory českých tradic je přímo naší povinností toto podporovat,“ poznamenal starosta městské části. V minulosti se vepřové hody pořádaly až do masopustního úterý. To letos připadá na 21. února. Velikonoční půst, kterému masopust předchází, začíná Popeleční středou.

Masopustní zabíjačka pod Petřínem
Zdroj: ČT24

Dnešní masopustní zabijačka se konala u příležitosti výročí spojení dosud samostatných pražských měst (Hradčany, Malá Strana, Staré Město, Nové Město) do Královského hlavního města Prahy. Patent, který definitivní vznik starověké Prahy uváděl v platnost, vydal v roce 1784 rakouský císař Josef II.