Rybáři na Prostějovsku chytali ryby dírou v ledu

Stražisko – Do otvorů v ledu o průměru necelých 20 centimetrů upírali dnes své zraky rybáři na Čertových rybnících na Prostějovsku, kam přišli lovit ryby takzvaně na dírkách. Neobvyklý způsob lovu, který má tradici ve Skandinávii, Kanadě či Rusku, si rybáři mohli vyzkoušet od pátku. Ze zamrzlého rybníka vytáhli zhruba 50 kilogramů pstruhů, ještě více jich nalovili na náhonu. Nevšední rybaření je v Česku omezeno zatím jen na několik soukromých revírů. Loví se na výjimku. Rybářský řád tento způsob rybolovu většinou zakazuje

„Rybáři musejí zkoušet různé návnady, rybu nalákat a přinutit ji, aby návnadu sežrala. Není to jednoduché a záleží i na počasí,“ uvedl provozovatel areálu Jaroslav Tabery. Podle něj ryby v zimě přijímají potravu, i když jen málo. Co nejvíce odpočívají a šetří energii, přesto ale i pod ledem „jezdí“.

Ráno začínali rybáři chytat za mrazu minus 19 stupňů Celsia. Během dopoledne se sice oteplilo a vysvitlo sluníčko, přesto se rybáři museli zahřívat horkým čajem. „Nejdůležitější jsou dobré boty, ale teplé musí mít člověk všechno oblečení. Já zatím chytil jen perlína, ale pustil jsem ho. Byl malý a samá kost,“ uvedl Aleš Toman z Prahy, který rybařil i se svým otcem. Poprvé okusil lov na dírkách před týdnem. „Nechytil jsem taky nic, ale člověk si hlavně psychicky odpočine a je na čerstvém vzduchu,“ pousmál se rybář.

  • Rybaření jako ve Skandinávii autor: Peřina Luděk, zdroj: ČTK
  • Rybaření autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK

O poznání úspěšnější byl Jaroslav Šikula z Prostějova, který ale rybařil na náhonu, kde je ryb více. Za zhruba tři hodiny vylovil 12 pstruhů. „Něco bude k večeři a něco dám do mrazáku. Z ledu chytám tak osm let, přes zimu tak mám alespoň nějaký kontakt s rybou. Pokaždé je to jinak, záleží na štěstí. Ráno ryby braly na červy, pak na sýr a teď už na nic,“ uvedl rybář. Vzápětí ale přece jen ulovil dalšího pstruha na kukuřici.

Rybáři si do ledu, který má na tloušťku asi 35 centimetrů, museli nejprve vyvrtat otvory. I během lovu ale naběračkami z vody lovili ledové škraloupy, které se vzhledem k mrazu neustále tvořily. Díry vyvrtané v sobotu dnes byly zcela překryty ledovou krustou. Rybářům během víkendu brali jen pstruzi, i když v rybníce jsou i kapři, štiky a jeseteři. Šupináče se snažili navnadit na červy, kukuřici, ale třeba i na gumové návnady či marmyšky, tedy olůvka se zataveným háčkem imitující drobné ryby. Lov na dírkách mohli v areálu vyzkoušet poprvé loni.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)