Valentýnskou pouť nepokazil ani mráz

Příbor (Novojičínsko) – V Příboře na Novojičínsku začala letošní pouťová sezona. Patrona zamilovaných, svatého Valentýna, kterému je zasvěcený i tamní kostel, si i navzdory tuhému mrazu připomněly stovky lidí.

Příbor ovládli středověcí muzikanti, umělečtí kováři či alchymistka. I v šestnáctistupňovém mrazu panovala v okolí kostela svatého Valentýna ta pravá pouťová atmosféra. Na poutníky „dohlížel“ i nejslavnější příborský rodák Zikmund Freud a mezi tradičními valentýnskými srdíčky z nejrůznějších materiálů nechyběla ani místní specialita. „Příborská šifle je takový hodně medový perník. Hodně medový, protože se tam dává na kilo mouky půl kila medu,“ vysvětlil výrobce perníku Luboš Gilar.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Tradice valentýnských poutí v Příboře sahá podle pamětníků do období první republiky. „Naše babička, která se narodila v roce 1931, si pamatuje, že když byla malé dítě, jezdili tady lidé na saních a všude bylo plno sněhu,“ potvrdila kronikářka Příbora Irena Nedomová. V padesátých letech minulého století ale režim tradici přerušil, místním se ji pak podařilo obnovit až v roce 2004.

Jaké bude na svátek zamilovaných počasí příští rok, příborští předpovědět neumějí. Vědí však naprosto přesně, že pouť svatého Valentýna bude 10. února 2013.