Brněnské hřbitovy sužují vandalové, kradou se i urny

Brno – Zvýšený počet krádeží eviduje Správa hřbitovů města Brna. Vandalové a zloději berou z hrobů nejčastěji součásti z barevných kovů. Dochází ale i ke krádežím kovových uren, které někdy zloději odnesou i s obsahem. Pozůstalým tak způsobí nenahraditelnou ztrátu.

Krádeže z hrobů jsou problém celoroční, v zimě mizí především vše, co je z barevného kovu. „Zloději někdy berou z hrobů obaly z uren, někdy i s popelem, což je nenávratná škoda. Kradou se ale zejména ostatní zařízení hrobů, jako jsou lampičky, kříže, ozdobná zábradlí a podobně,“ popsal ředitel Správy hřbitovů města Brna Marek Šamšula. „Lucerničku na hrobě jsme měli polámanou, dokonce vymlácena skla, ale nepodařilo se jim to ulomit. Asi je to dobře zašroubované,“ podělil se o svoji neblahou zkušenost i jeden z návštěvníků ústředního hřbitova. 

Za leden bylo podle Šamšuly hlášeno poměrně velké množství odcizených uren. Kovové schránky přitom váží jen kolem půl kila, zloděj si tak jejich prodejem vydělá maximálně na pivo. Na tento druh vandalismu má ale správa hřbitovů jednoduchý lék. „Pokud lidé mají urny, radíme, aby je ukládali do hrobu. Pod zemí jsou schránky v bezpečí, zatím se nám nestalo, že by se je někdo pokusil ukrást,“ dodal Šamšula. 

Tady zloděj neuspěl
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Neblahý trend potvrzují i policisté. „Případy krádeží na hřbitovech řešíváme poměrně často, jedná se zejména o předměty z barevných kovů, které pachatelé odnáší do sběrných surovin. V některých případech jsme zaznamenali krádeže uren i obsahem nebo pachatel popel vysypal přímo na místě,“ potvrdila policejní mluvčí Andrea Straková. 

Kříže, náhrobky i sklo za desetitisíce 

Správce míst posledního odpočinku kromě zlodějů ale trápí i vandalové. „Nejčastěji dochází ke shazování pomníků, to jsou značné škody morální i materiální. V loňském roce se na centrálním hřbitově vyskytlo shazování mramorových křížů, vypadalo to jako nějaká účelová motivace, ale nevíme proč,“ doplnil Šamšula. Nedávno někdo rozbil speciální tvrzené sklo z kolumbária s ostatky vojáků Rudé armády – škoda 70 tisíc korun. 

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Správci hřbitovů se proto obrátili na strážníky a požádali je o pomoc. „V polovině ledna požádala Správa hřbitovů městskou policii o součinnost při hlídání ústředního hřbitova. Docházelo tam ke vloupání a poškození dveří a oken se zaměřením právě na krádeže drahých kovů,“ potvrdil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.