Poslední arktickou noc ukončilo sněžení, na silnicích není vidět

Praha – Zřejmě poslední noc, kdy klesly teploty pod minus 30 stupňů Celsia, má za sebou Česko. Nejchladněji bylo na Kvildě, kde se teplota dostala pod minus 35 stupňů. Během dne ale bude podstatně tepleji, zítra už může být na nule. Dnes přešly noční mrazy ve sněžení, na silnicích proto není příliš bezpečno. Zejména v Čechách hustě sněží a je snížena dohlednost. Řidiči musí být opatrní hlavně při cestě po rychlostní silnici R10 mezi Prahou a Turnovem, snížená dohlednost je ale třeba i na dálnici D5 západně od Plzně nebo na příhraničním úseku dálnice D8. Na Moravě potom silničáři varují před náledím nebo zledovatělými kolejemi vyjetými ve sněhu.

Teploty nejsou dnes sice ničím výjimečné, dopoledne se budou pohybovat kolem minus deseti, odpoledne vystoupí až k minus šesti, avšak začalo sněžit – zejména v Čechách. Silničáři proto upozorňují na snížený dohled, který může ohrozit bezpečnost zejména na dálnicích nebo rychlostních silnicích.

V noci padaly dílčí rekordy

Na mnoha místech bylo v noci méně než minus třicet stupňů Celsia. Padaly i teplotní rekody, k tomu však docházelo spíše na teplejších místech. „Na devíti stanicích ze 143, které měří déle než 30 let, padly teplotní rekordy,“ uvedl Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu. Například v Českém Krumlově-Přísečné bylo minus 20,3 stupně, rekord z roku 1940 byl tak překonán o 3,5 stupně. Také Pohořelice na Brněnsku zažily rekordně studenou noc, teplotou minus 20,5 stupně byl pokořen rekord z roku 1985, kdy naměřili minus 19.

Přes sníh je špatně vidět

Zejména upozorňují silničáři na stav rychlostní silnice R10, špatně je však vidět i na dalších místech – dálnici D5 u Plzně nebo D8 mezi Teplicemi a hranicemi. Hlavní tahy jsou však navzdory čerstvému sněhu bez problému sjízdné, hůře je na regionálních silnicích, a to především ve vyšších polohách, kde jsou zasněžené. Na řadě míst je vrstva sněhu namrzlá, nebo jsou v ní vyjety zledovatělé koleje. Na led upozorňují silničáři na Českobudějovicku, celé Vysočině, Valašsku, v Orlických horách i Krkonoších, ve středních Čechách západně od Prahy i na Valašsku.

Kvůli kluzkým vozovkám a špatné viditelnosti se stalo mnoho nehod. Nejhůře skončila havárie osobního auta na Kroměřížsku, při které zemřel řidič. Dva lidé potom byli zraněni, když v Plavech na Jablonecku spadl na auto led z protijedoucího kamionu a utrhl mu střechu. Další velké nehody už se obešly bez zranění. Na silnici I/14 na příjezdu do Jablonce nad Nisou se střetl autobus s osobním autem. Bez zranění skončila i havárie dvou kamionů na rychlostní silnici R35 u Olomouce. Kvůli rozsypanému nákladu však musel být tah ve směru na Lipník nad Bečvou dopoledne uzavřen, nakrátko policisté místo uzavřeli i odpoledne.

Úředníci shánějí bezdomovce

V ostravských ulicích hledají úředníci bezdomovce, kteří se rozhodli přestát mrazy venku. Nabízejí jim pokrývky nebo i sjednání sociálních dávek – často však bezúspěšně. Bezdomovci hovoří o potřebě svobody a na vlastní pěst se potloukají po ulicích nebo stanují za městem. Ti, kteří pomocí nepohrdnou, o ni mohou požádat v azylových domech nebo stanových městečkách, kde je dostatek míst.

Vydáno pod