Na jihu Čech prudce vzrostla spotřeba pitné vody

České Budějovice – Odcházející arktické mrazy prudce zvýšily spotřebu pitné vody. Úpravny ji mnohde posílají do potrubí víc než v létě, kdy je poptávka největší, nyní se ale ztrácí popraskanými rozvody. Zásoby v přehradách jsou podle správců dostatečné. Třeba do největší jihočeské výrobny pitné vody se každou sekundu valí z římovské přehrady téměř 600 litrů vody, přitom minulou zimu tady zpracovávali za sekundu o 100 litrů vody méně a odběratelům to s přehledem postačilo.

Podle jihočeských vodohospodářů je to poprvé za 30 let, kdy přijímají podobná opatření. Ve městech praskají kvůli mrazu trubky, na jihu Čech havárie hlásí ze stovky míst. Pitná voda uniká do země. Do systému tedy vodohospodáři nabírají kvůli poruchám více vody. Nepřetržitě pracuje centrální mozek vodárny, který hlídá 400 kilometrů dlouhé vodárenské tepny. Ventily odtud ovládají dispečeři, před polednem je po dvou týdnech lehce přiškrtili.

Pitnou vodu odsud odebírá polovina kraje. Dispečeři se snaží naplnit všechny prázdné nádrže. Do čerpacích stanic také rozmístili přímotopy, aby voda nezamrzala. Připravují dokonce krizový scénář, aby byly zásoby dostatečné, uvedl František Rytíř z Jihočeského vodárenského svazu. Správce povodí situace nijak neznepokojuje, v přehradách je vody dost. Vodohospodáři se naproti tomu obávají očekávaného oteplení, počet poruch totiž naroste a spotřeba s nimi.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)