V Jenišově kvůli nové výstavbě praskají zdi

Jenišov - Velké starosti mají lidi v Jenišově na Karlovarsku. Ruský investor tam staví rozsáhlý bytový komplex a dělníci prý během práce narušili statiku v přilehlé ulici. Starosta hrozí žalobou. Podle něj úřady tak rozsáhlý projekt v obci vůbec povolit neměly.

Podle starosty Ivana Truksy zasahuje dvacetimetrová prasklina hluboko pod jedinou příjezdovou cestu k novým řadovým domkům. Majitelé domů se obávají, že stavební dělníci svah příliš oslabili a narušili tak celou jeho statiku. „Vede to metr šikmo pod komunikaci. Na jaře, až povolí mrazy, to celé odpadne,“ bojí se starosta. První praskliny se objevily i na zdech domů. „Dvakrát byl zaznamenán otřes domu a na podlaze byl cítit vlnitý pohyb,“ tvrdí jeden z místních Václav Špatenka.

K závadě došlo pravděpodobně nedostatečným zajištěním výkopu na straně zhotovitele stavby. „Je to věc, která je napravitelná,“ řekl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Podle stavbyvedoucího Vladimira Vasilieva žádné nebezpečí nehrozí. „Vše bude zařízeno, žádný problém, lidé se mohou uklidnit,“ řekl.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Proti masivní výstavbě ruského investora lidé protestovali peticí. Na nebezpečí problémů marně upozorňovali před začátkem stavby i úředníky. „Splňují se naše obavy, na které jsme upozorňovali. Nikdo na ně nebral zřetel,“ říká starosta Truksa. Ten teď požádá ministerstvo pro místní rozvoj, aby prověřilo postup stavebních úřadů, které bytový komplex povolily. Pokud ministerstvo zjistí, že úředníci při rozhodování pochybili, starosta na ně podá žaloby.