Žemlovka z českých jablek maximálně do dubna

Trutnov - Česká jablka se brzy stanou nedostatkovým zbožím. Už teď jsou kvůli špatné loňské úrodě sklady ovocnářů skoro prázdné. Naše ovoce na pultech nahradí jablka z Itálie nebo Holandska, kde jich loni pro změnu sklidili víc než v jiných letech. Zákazníci si za ně budou muset připlatit.

Čeští ovocnáři loni sklidili jen velmi málo ovoce a to bude brzy znát i v obchodech. A tak žemlovka nebo třeba závin z českých jablek budou na jídelníčku maximálně do dubna. „V květnu přišly mrazy, které zničily téměř veškerou úrodu. To, co nám potom zůstalo, za čtrnáct dní zničily kroupy,“ popisuje situaci ovocnář Petr Kareš.  

Pro pana Kareše i ostatní české sadaře to byla doslova pohroma. „Museli jsme propustit některé zaměstnance, omezit výdaje a snažíme se přežít do další sezony,“ uvádí Petr Kareš. „Loni byla sklizeň v Česku nejnižší za posledních třicet až padesát let. Mrazy způsobily pěstitelům jablek škody za zhruba čtyři sta milionů korun,“ upozorňuje předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.  

A brzy to pocítí i zákazníci. V porovnání s posledními pěti lety je teď ve skladech českých jablek o třetinu méně. Na pultech se ale zatím drží. „Prodáváme česká jablka, ale až nebudou, tak budeme muset prodávat jablka z dovozu,“ říká prodejce ovoce v Trutnově Irena Čapková. 

Kilogram českých jablek se prodává za zhruba dvacet korun. Ta z dovozu jsou již nyní asi o deset korun dražší. „Jablka ze západní Evropy jsou o něco dražší. Jejich cena závisí na odrůdové skladbě. Některé odrůdy jablek jsou náročnější na skladovací podmínky a tím se prodražují,“ vysvětluje Martin Ludvík.

Odhadovat letošní úrodu ještě ovocnáři nechtějí. Už teď ale čekají, že se únorové mrazy podepíšou třeba na sklizni meruněk nebo třešní.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)