Stát nabízí obcím miliony za průzkum na úložiště radioaktivního odpadu

Praha - Stát nabízí obcím miliony za geologický průzkum. Hledá totiž lokalitu vhodnou pro úložiště radioaktivních odpadů a průzkumné práce chce finančně kompenzovat. Obce však nesouhlasí. Včera večer to potvrdily v Jihlavě při veřejné besedě.

„Nemáme garance už od začátku,“ stěžuje si starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa. „Úložiště je tak zásadní rozhodnutí pro budoucnost dalších generací, že si ho musí občané rozhodnout sami,“ dodává starostka Hojkova Milada Duchanová. 

Peníze nechceme a úložiště nepovolíme, odmítáme i průzkumné vrty. Tak se dá shrnout názor většiny obcí a veřejnosti, která se sešla v Jihlavě na besedě v přeplněné aule Vysoké školy polytechnické. Úřady přislíbily spolupráci. „Správa úložišť nebude provádět geologické průzkumy tam, kde nebudou občané a zástupci obcí souhlasit,“ potvrdil ředitel správy úložišť Jan Prachař.

Správa úložišť radioaktivních odpadů věří, že se jí podaří obce přesvědčit. Průzkumy by obnášely jen nenáročná povrchová měření, odebírání vzorků hornin a nanejvýš tři geologické vrty maximálně do kilometrové hloubky. Za to může obec získat i několikamilionové kompenzace do svého rozpočtu. „Doposud jsme nemohli nic nabídnout. Teď už jakousi motivaci nabízíme,“ potvrdil zástupce ředitele úřadu Jiří Slovák.

Telefonát Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Souhlasí i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Jestliže od někoho něco chci, tak mu musím něco nabídnout, vždyť to děláme každodenně v našem běžném životě,“ řekla.

Každé obci stát po dobu průzkumu nabízí čerpat ročně 600 000 korun a dalších 30 haléřů za každý metr čtvereční svého katastru v průzkumném území. Na tuto nabídku státu bude jenom v kraji Vysočina letos odpovídat dvacítka obcí ze tří vytipovaných lokalit. Další čtyři místa jsou v jižních Čechách.