Před právnickou fakultou studenti „pohřbili“ akademické svobody

Plzeň - Symbolický rozsudek smrti nad akademickými svobodami si dnes při simulovaném soudním líčení před budovou Právnické fakulty Západočeské univerzity (ZČU) v centru Plzně vyslechly zhruba tři stovky studentů. Už potřetí se oni, jejich přátelé i příznivci z jiných fakult a škol setkali na protest proti rozhodnutí akreditační komise neprodloužit právnické fakultě akreditaci magisterského studia.

Právě akreditační komisi a zejména její předsedkyni Vladimíru Dvořákovou parodovala a kritizovala scénka znázorňující soudní proces. „Nebudu poslouchat vaše nesmyslné svědky a číst vaše důkazy, já jsem už dávno věděla, jak tohle řízení musí dopadnout. Mě nezajímá žádné dokazování, mně nemůže nic nařídit ani ministr,“ hřímala z improvizovaného pódia předsedkyně senátu označená jako V. D, aby poté vynesla trest smrti nad akademickými svobodami.

Na závěr představení účastníci shromáždění drželi minutu ticha, položili věnec a zapálili za akademické svobody svíčky. Na rozdíl od minulého týdne v davu nebyly téměř žádné transparenty, velká část lidí ale měla na oblečení bílou stužku, jež se stala podle studentů symbolem jejich neviny v celém případu.

studentka, jež hrála předsedkyni senátu V.D.:

„Smyslem představení bylo vysvětlit názorně veřejnosti, o co se jedná a jak absurdní je jednání akreditační komise, která nesprávně rozhodla v naší věci.“

Fiktivní předsedkyně senátu V.D.
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Rozhodnutí komise neprodloužit fakultě akreditaci přímo ohrožuje budoucnost přibližně 1 840 mladých lidí, uvedla koordinátorka protestů Petra Březinová. Akce měla podle ní vyjádřit podporu všem studentům práv, kteří se ne vlastní vinou dostali do svízelné situace. Zároveň měla poukázat na chystanou reformu vysokého školství. „V poslední době panuje v naší společnosti trend snižování počtu vysokých škol,“ doplnila další koordinátorka Lucie Majerová. Právnická fakulta je podle ní jen první obětí, kterou špatný, ač prý neoprávněný, mediální obraz degraduje na slabou fakultu. „Mám za to, že pokud fakultu právnickou neubráníme, přijde fakulta další a pak další,“ dodala Majerová.

Studentské protesty provázejí i pochyby

Kolem protestů se ale objevila i řada nejasností. Někteří z pořádajících studentů tvrdí, že jim někdo vyhrožuje přes mail, facebook, ale i písemně. Ještě včera chtěli celou věc medializovat, dnes ovšem na žádost ČT žádné důkazy o výhrůžkách neukázali a mluvčí protestu Jakub Sivák se k tomu odmítl vyjádřit.

Pochyby vzbuzuje cenzura mluvčích, kteří mohou během protestu vystoupit. „Studentští senátoři tam třeba vystoupit nemohou,“ uvedl bývalý student Martin Marek s tím, že na žádost některých senátorů jim pořadatelé odpověděli, že pro ně není místo. „Máme předem dané řečníky,“ reagoval Sivák.

Transparent na budově plzeňských práv
Zdroj: ČT24

Protestů se navíc mají účastnit i studenti, kteří se na školu dostali za éry bývalého děkana Milana Kindla, který je s kauzou plzeňských práv spojován nejvíc. „Je tam celá řada bývalých policistů, kteří například přestoupili z bakalářského studia, byli přijati za pana Kindla a teď studují magisterský obor,“ prohlásil pro ČT Martin Marek.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Plzeňské právnické fakultě hrozí zrušení. Akreditační komise předminulou středu rozhodla, že fakultě kvůli nedostatečnému personálnímu zajištění a špatné vědecké i publikační činnosti neprodlouží po 31. říjnu akreditaci magisterského studia. Přes 1 500 studentů prvního až čtvrtého ročníku tak má přejít na právnické fakulty do Brna, Prahy a Olomouce. Ministerstvo školství, které by mělo pouze potvrdit verdikt komise, slíbilo univerzitě pomoc se zajištěním pokračování studia. Do konce února připraví škola všechny varianty dostudování, které bude s MŠMT konzultovat.

Protest studentů plzeňských práv
Zdroj: Petr Eret/ČTK