Výměna starostů v Životicích rozjela kolo stíhání a soudních sporů

Hladké Životice (Nový Jičín) - Většina bývalých zastupitelů obce Hladké Životice čelí trestnímu stíhání v souvislosti s prodejem majetku a hospodařením obce. Policie je viní hned ze čtyř trestných činů. Současná radnice a bývalé vedení vedou navíc další dva dosud neuzavřené soudní spory.

V čele Hladkých Životic stál po 18 let starosta Jaroslav Petržela. V posledních komunálních volbách už ale nekandidoval a do vedení obce se dostala opozice. Od té doby se rozjelo kolo trestních oznámení a soudů. Dosavadním vrcholem je obvinění 13 zastupitelů obce v letech 2002 až 2006. „Policejní komisař rozeslal všem bývalým členům obecního zastupitelstva usnesení o zahájení trestního stíhání pro podezření z několika trestných činů,“ potvrdil pro ČT mluvčí novojičínské policie Petr Gřes. Většina někdejších zastupitelů i bývalý starosta na žádost České televize o rozhovor reagovali odkazem na radu právníků vyjádření odmítnout.

Současně s trestním řízením vede radnice s Petrželou dva samostatné soudní spory. První se týká určení skutečného majitele parcel získaných od státu kvůli stavbě dálnice. S většinou majitelů se už obec dohodla, se 6 z nich se ale setkala u soudu. Podle obce jsou kupní smlouvy neplatné, což soud ve většině případů uznal. „Záměr obce prodat dané pozemky byl zveřejněn 8. 1. 2006. Paradoxem ale je, že obec je získala do svého vlastnictví až v květnu roku 2006,“ poukázala na nesrovnalost právní zástupkyně obce Karla Návedlová.

Současná starostka Irena Ravčuková (Nez) tvrdí, že vysvětlováním před kriminalisty tráví i několik dní v měsíci. Odmítá hlasy kritiků, že v soudních sporech jde o pomstu bývalé radnici: „Kdybychom chtěli šikanovat bývalé vedení a pana Jaroslava Petželu, tak určitě bychom dali k soudu parcelu jeho dcery nebo parcelu přímo pana Jaroslava Petržely.“

Druhý soudní střet vyvolal sám bývalý starosta. Obec zažaloval, že mu zkrátila odstupné o 70 tisíc korun. Policie zatím případ stále šetří.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)