Klatovské katakomby zvou návštěvníky poprvé i v zimě

Klatovy - Katakomby v Klatovech se poprvé ve své historii otevřely veřejnosti i v zimních měsících, chtějí umožnit široké veřejnosti prohlídku zbrusu nové expozice, která je oproti té původní třikrát větší a především bohatší. Od 26. listopadu, kdy byla expozice otevřena po rozsáhlé úpravě, ji navštívilo už přes sedm tisíc lidí. Nejvíce návštěvníků přišlo v prvních dnech po slavnostním otevření a v období kolem Vánoc. Veřejnosti se katakomby otevírají každý den včetně pondělků.

„Návštěvnost v lednu a únoru je trochu slabší – denně se tu ve všední dny ukáže kolem 20 osob, v sobotu a v neděli asi 40,“ upřesnila ředitelka správy nemovitostí Jiřina Adámková. Podle slov předsedy občanského sdružení Klatovské katakomby Václava Chrousta jsou právě chvíle, kdy se v prostorách pohybuje málo lidí, ideální k důkladné prohlídce a pročtení všech textů.

Přestože nová expozice v katakombách představuje jezuity i dobu baroka v širších souvislostech, největším tahákem zůstávají pro veřejnost mumie. Podle správců katakomb i konzervátorů jim zimní prohlídky nijak neubližují. „Jednak jsou obnoveny původní průduchy, jednak tu funguje určitá ventilace,“ uvedl Václav Chroust na vysvětlenou dobré kvality vzduchu.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)