Nový rekord R35: Ke středeční nehodě přispělo 84 aut

Olomouc – Hromadná nehoda, která se stala ve středu na rychlostní silnici R35 mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou, byla dvakrát větší, než uváděly první odhady – v úseku mezi 290. a 298. kilometrem podle policejní statistiky havarovalo 84 automobilů, vznikla tak škoda ve výši 4,5 milionu korun. Současně však pouze dva lidé utrpěli lehká zranění.

V počasí, které chvílemi vytvářelo bílou tmu, havarovalo ve středu kolem poledne nebývalé množství aut všech velikostí. Celkem policisté na místě evidovali 24 jednotlivých střetů. „Při těchto nehodách bylo poškozeno 84 vozidel, z toho 16 nákladních a 68 osobních motorových vozidel,“ shrnula policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Rychlostní silnice R35 byla kvůli uklízení nehod a také kvůli počasí obousměrně uzavřena déle než půl dne. Po zadokumentování nehod a uklizení trosek otevřeli policisté silnici ve směru z Olomouce na Ostravu v noci, ve druhém směru až nad ránem. V té době se však už proměnila rychlostní silnice v improvizované nocležiště. Řidiči v autech, která nebyla zničena, ale současně nemohla přes jiná havarovaná auta odjet, pospávali vybaveni dekami a čajem od hasičů. Aby bylo možné komunikaci uvolnit, museli policisté řidiče probudit.

Ve středu se stala i další velká nehoda – na D1 havarovalo přes deset automobilů. Dnes došlo k obdobné nehodě na D5. Havarovalo sice „pouze“ sedm vozidel, protože ale mezi nimi byl kamion převážející nová auta, která se poškodila, vznikla škoda přesahující čtyři miliony.

Hromadná nehoda (nejen) na R35 – na této komunikaci největší a také největší v letošním roce – se stala téměř přesně čtyři roky po historicky nejrozsáhlejší hromadné nehodě v Česku. V březnu 2008 havarovalo na dálnici D1 mezi 91. a 134. kilometrem téměř dvě stě vozidel. Záchranářům se podařilo dálnici zprovoznit po 11 hodinách.