Bronzové judisty Dickensovy vnučky tvoří pro olympiádu v Horní Kalné

Horní Kalná - Z Podkrkonoší až do olympijského Londýna brzy poputuje bronzové sousoší s motivem zápasu judo. V současnosti ho dokončují pracovníci ve slévárně v Horní Kalné. Sousoší bude věrnou kopií modelu slepeného z dřevěných částí, který do slévárny přivezla uznávaná autorka Sophie Dickensová, pravnučka proslulého spisovatele Charlese Dickense. Dvojice bronzových judistů musí stihnout červencové zahájení letní olympiády v Londýně, stát bude před halou, kde svedou zápasy o medaile právě judisté.

„Chtěla jsem vyjádřit sílu a pohyb judistického chvatu morote seoi nage,“ upřesnila pro ČT autorka bronzových zápasníků. Slévači v Horní Kalné je sestavují z dvaceti odlitých dílů. Podle slov jednoho z pracovníků bronz napodobuje dřevo. „Má to svého ducha,“ dodává Rostislav Mejsnar.

Socha judistů stojí jen na noze jednoho z nich. Zajistit stabilitu představovalo pro slévače nejtěžší problém. Chodidlo totiž ponese podle Pavla Horáka váhu celého sousoší, což činí zhruba tři sta kilogramů. Dílo musí být hotové do konce února, v prvním březnovém týdnu už by mělo vyrazit na cestu ze slévárny do Londýna.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)