Kalamitní stav zůstává v Jablonci a Vsetíně, na náledí bourají auta

Praha – Sněhová kalamita, která včera postihla Česko, je takřka u konce. Správcům silnic a radnicím se podařilo sníh uklidit, kalamitní stav nadále platí už jenom v Jablonci nad Nisou a na Vsetínsku. Zůstávají nadále uzavřeny některé silnice regionálního významu, zejména na Orlickoústecku a Českolipsku. Železniční tratě jsou otevřeny všechny. Noc ale může být nebezpečná. Meteorologové varují, že se bude vytvářet náledí nebo ledovka, když zmrzne roztátý sníh.

Náledí, které se po západu slunce začalo tvořit, už přispělo k jedné velké dopravní komplikaci v Moravskoslezském kraji. V půl osmé večer musela být uzavřena rychlostní silnice R48 ve směru na Český Těšín kvůli hromadné nehodě na 67. kilometru. Na místě havarovaly dva kamiony a tři osobní auta – kamiony se srazily vzájemně, osobní vozy narazily do svodidel. Uzavírka potrvá podle odhadů do půl dvanácté.

Kalamitní stav na Vysočině po dvanácté hodině odvolal hejtman kraje Jiří Běhounek. Situace na silnicích se během dopoledne natolik uklidnila, že těžká zásahová technika už nemusí zasahovat. Poslední uvízlé kamiony na mezinárodní komunikaci I/38 mezi Znojmem a Jihlavou se podařilo vytáhnout pomocí traktoru. Vyjíždět nemusel ani vyprošťovací tank, který kraj povolal. Sjízdné – byť místy jen s řetězy – už jsou i regionální silnice a ke čtvrté hodině prorazili silničáři také poslední trať v regionu, která byla zasypána sněhem – z Bystřice pod Pernštejnem do Nového Města na Moravě.

Vlaky jezdí

Večer se podařilo železničnářům zprůjezdnit trať z Tanvaldu do Harrachova, v provozu tak jsou všechny dráhy v zemi. V provozu opět je i náhradní autobusová doprava mezi Návsím a slovenskou Čadcou, kde jsou vlaky dlouhodobě vyloučeny kvůli rekonstrukci tunelu. Zítra ale opět bude na jedné trati sněhová výluka. Železniční správa zatím neprotáhla lokálku z Chomutova do Vejprt. Vlaky po ní jezdí pouze o víkendech, proto se její zasypání projeví až v sobotu.

Přívětivější než ráno bylo ve Zlínském kraji odpoledne. Dopolední vítr a sněžení vedly k vyhlášení kalamitního stavu v sedmadvacetitisícovém Vsetíně i v dalších obcích v okolí. Kalamitní stav sice stále platí, ale protože se počasí zklidnilo, začínají být bez problému sjízdné nejenom hlavní tahy, ale i všechny další cesty.

V celém regionu připadlo od pěti do deseti centimetrů nového sněhu. Silničáři mají v terénu všechnu techniku, všechny silnice jsou průjezdné, údržbu ale komplikuje vítr. Potíže jsou zejména ve stoupáních, v kopci na silnici ve Starém Hrozenkově například dopravu blokoval vzpříčený kamion. Ledovka zablokovala komunikace mezi Zádveřicemi a Horní Lhotou a mezi Fryštákem a Lešnou.

Aktuální informace o dopravních nehodách a uzavírkách na silnicích naleznete na serveru Dopravní info.

Omezení provozu na železnicích můžete sledovat na webu Českých drah.

V Libereckém kraji zůstává od čtvrtka neprůjezdná zhruba desítka úseků na silnicích nižších tříd. Hraniční přechod do Polska v Harrachově je však pro nákladní dopravu opět průjezdný, kamiony nemohly silnici používat od včerejška. Silničáři však upozorňují, že v Polsku nedaleko Harrachova proběhne o víkendu závod na lyžích a zesílí doprava. Proto řidiči tranzitujících kamionů i dalších vozidel udělají lépe, překonají-li polské hranice v Náchodě nebo Hrádku nad Nisou.

Ani dnešek se neobešel bez jedné laviny na silnici. Zavalila opět – tak jako ve středu – krkonošskou hlavní silnici I/14 mezi Harrachovem a Rokytnicí, komunikace však zůstala i po sesuvu průjezdná jedním pruhem.

Až odpoledne se začal z nejhoršího dostávat Jablonec nad Nisou, kde od čvrtka platí kalamitní stav a přes noc ještě připadlo 16 centimetrů nového sněhu. Nyní už nesněží a průjezd městem je možný. „Komunikace jsou mokré, ale bez sněhu, takže ti, kdo plánují víkend na horách, se nemusejí bát průjezdu,“ uvedl místostarosta Miloš Vele. Problém nyní ve městě působí voda. Oteplilo se a napadaný sníh začal odtávat. Zaplaveno bylo například okolí tramvajové smyčky v Tyršově parku nebo okružní křižovatka ulic Rýnovická a Tovární. „Musíme odkopat vpusti do kanalizace a vykopat sněhem strouhy, aby voda mohla odtékat,“ nastínil další postup koordinátor jablonecké zimní údržby Pavel Kozák.

Mosty u Jablunkova jsou opět průjezdné
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek opět sněžilo a na hlavních silničních tazích leží rozbředlý sníh nebo vrstva nového sněhu. Kvůli závějím zůstává uzavřená silnice třetí třídy z Vrchlabí do Benecka. V Krkonoších leží na silnicích ve vyšších polohách vrstva sněhu silná až 15 centimetrů.

Oproti čtvrtku se dopravní situace výrazně uklidnila v Moravskoslezském kraji. Všechny silnice jsou už průjezdné. Sněžilo a foukalo méně. Bez problému se dá dokonce projet i silnicí I/11 v Mostech u Jablunkova, kterou ještě v pátek odpoledne blokovaly stovky uvízlých kamionů. „Všechny kamiony už jsou pryč. Během noci se kolona rozjela. Silnice je nyní průjezdná,“ řekl dispečer frýdecko-místecké správy a údržby silnic. Pro kamiony jsou opět otevřeny i moravskoslezské hraniční přechody mezi Českem a Slovenskem.

Kalamitní stav dnes ráno odvolala radnice v Bruntálu. „Kalamitní stav jsme vyhlásili, abychom obyvatele upozornili na to, že silnice a chodníky nemusí být včas upraveny. Během dne se ale nic dramatického nedělo. Technické služby povolaly i externí firmy. Sníh se odklízel do pozdních nočních hodin,“ popsal situaci ve městě mluvčí Městského úřadu Bruntál Jiří Ondrášek s tím, že nyní je už situace dobrá.

Díky oteplení v Olomouckém kraji na silnicích začal roztávat sníh, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V okolí Javorníka na Jesenicku a Kozlova a Potštátu na Olomoucku se ráno tvořily sněhové jazyky, během dne se situace uklidnila. Všechny silnice jsou sjízdné i na Konicku, kde byla ve čtvrtek sněhová kalamita. 

V Protivanově, který včera přívaly sněhu zcela odřízly od světa a do obce se nedostaly autobusy ani zásobování, se život vrátil k normálu. Ráno se mohli jeho občané vrhnout na čerstvé pečivo a také odjet autobusem do práce.

Všechny silnice na jižní Moravě jsou sice sjízdné, ale jen se zvýšenou opatrností. Dálnice a další hlavní tahy jsou po chemickém ošetření holé a mokré, problémy mohou mít motoristé na výše položených silnicích druhých a třetích tříd. K nejproblematičtějším úsekům patří tah z Boskovic na nedaleký Protivanov na Prostějovsku, kde je zapadaná sněhem silnice na obec Buková. Opatrnost je nutná v lesních úsecích chráněných přírodních území, kde se místo soli používá k údržbě jen štěrk. V Brně jsou silnice sjízdné bez problémů.

Se zvýšenou opatrností je sjízdná většina silnic v Pardubickém kraji. Na Svitavsku byl po 12:00 odvolán stav kalamity, který zde platil od čtvrtka. „Silnice první třídy jsou sjízdné v podstatě bez větších problémů, pouze silnice I/11 přes Suchý vrch je průjezdná pouze pro osobní dopravu, kamiony tam mají zákaz,“ uvedl Václav Ouhrabka z pardubické správy silnic.

Nesjízdné jsou nadále na Orlickoústecku úseky z Anenské Studánky do Helvíkova, z Trpíku do Květné, z Cotkytle do Strážné, z Horního Třešňovce do Horní Čermné a z Výprachtic do Valteřic. Další regionální komunikace už silničáři prorazili a na zprovoznění se mohou těšit i uživatelé dosud uzavřených silnic.

Na jihu Čech ráno sněží, na Českokrumlovsku a Táborsku fouká silný vítr. Silnice první třídy jsou podle dispečinku zimní služby cestářů většinou mokré po chemickém ošetření, na Jindřichohradecku, Strakonicku a Táborsku na nich leží sníh. Na ten si musí dát řidiči pozor i na dálnici D3. Na vedlejších tazích jsou zbytky sněhu, nebo břečka, místy i zledovatělá vrstva sněhu. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné.

V Karlovarském kraji se do čtvrtečního večera už podařilo silničářům zprůjezdnit všechny cesty, které zablokovaly závěje. Naposledy to byl úsek Jindřichovice - Háje. Nyní jsou všechny komunikace v regionu sjízdné, především v horách jsou ale úseky, kde by měli řidiči použít sněhové řetězy. Řada krušnohorských silnic má zúžený jízdní profil kvůli sněhovým bariérám po jejich stranách. Silničáři se postupně snaží sníh odstranit. Silnice první třídy jsou převážně mokré, jinde leží zbytky rozbředlého a tajícího sněhu.