Krajský úřad letitá volání po obchvatu ve Strážkách nevyslyšel

Strážky (Ústecko) – Hádky okolo plánovaného obchvatu v Ústí nad Labem zřejmě definitivně končí. Krajský úřad totiž rozhodl, že silnice za 140 milionů korun, která měla ulevit obyvatelům městské části Strážky, je zbytečná. Mezi jejich domy vede jedna z hlavních tras k dálnici D8. O řešení obchvatu, v nějž deset let doufali, se v obci dlouhodobě vedou spory. Situaci ještě teoreticky může zvrátit ústecký magistrát. Ten ale zatím žádné stanovisko nepřijal.

„Žádná z navrhovaných tras nemá takové přínosy, aby převážily negativa pro přírodu i pro občany,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Magdaléna Hanáčková. Zatímco jedni ve vesnici jsou rozhodnutím kraje rozčílení, jejich sousedé se radují. Dvě stovky obyvatel si nemohou přijít na jméno kvůli možné trase obchvatu. Dvě ze tří variant totiž domy míjejí jen těsně.

V praxi to znamená, že kdo bydlí v pravé části, chce, aby silnice vedla vlevo, a naopak. Ti, co žijí uprostřed, chtějí silnici kdekoli jinde. Třetí variantu, která by se obloukem vyhnula všem domům, zase odmítá ústecký magistrát. Úzká silnice, kudy projíždějí kamiony a kde dochází k závažným nehodám, rozhodně děsí všechny bez rozdílu.

Aby přesvědčili úředníky, vystavují obyvatelé fotky nehod na internetu, ale ani chodník ani zpomalovací pásy v plánu nejsou. Podle slov Hanáčkové jde o silnici druhé třídy natolik frekventovanou, že „retardéry by byly spíše kontraproduktivní.“