Děti ze sociálně slabých rodin dostanou věci do školy od města

Plzeň – Plzeňský magistrát rozdává dětem ze sociálně slabých rodin základní školní pomůcky. Obzvláště předškolákům, kteří v září nastoupí do první třídy. Náklady úřadu přitom nejsou zanedbatelné. Cena základního vybavení pro předškoláky se každý rok zvyšuje. Rodina za běžný standard zaplatí skoro dva tisíce korun.

„Pokud to jsou licenční motivy, ta cena může být samozřejmě vyšší,“ přibližuje prodavačka školních potřeb Jana Hálová. Projekt má přísně stanovená kritéria a pomůcky tak dostanou děti, které je skutečně potřebují. „Naší výhodou je, že děti známe a známe jejich rodiče, takže máme určitou představu o jejich současné sociální a ekonomické situaci,“ uvedl Jakub Václavů z občanského sdružení Ponton. Aby dítě na pomoc od města dosáhlo, musí spolupracovat celá rodina.

Díky projektu se školních potřeb dočká minimálně stovka malých Plzeňáčků, do budoucna ale může být předškoláků ještě víc. Plzeňský magistrát dal na školní vybavení dvě stě tisíc korun. Pokud se projekt osvědčí, požádá Odbor sociálních služeb o další peníze.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)