Dárci obohatili sbírky slavkovského zámku

Slavkov u Brna – 700 nových předmětů vloni získal od dárců slavkovský zámek. Do jeho sbírek lidé přinesli drobnosti, ale i cenné historické kousky. I zdánlivě bezcenné maličkosti pro historiky znamenají opravdové poklady. K největším darům patří model válečné lodi Royal Caroline.

Depozitáře slavkovského zámku jsou plné tisíců nejrůznějších předmětů. Velká část z nich pochází přímo od lidí ze širokého okolí. „My jako paměťová instituce opravdu dokumentujeme celý vývoj a zrovna ten jeden předmět nám může chybět ve vývojové řadě, proto má pro nás všechno dokumentární cenu,“ říká historička Vladimíra Zichová.

Vloni lidé zámku darovali přes 700 předmětů – třeba vývěsní štít slavkovské finanční stráže nebo korálkovou biedermeierovskou kabelku, se kterou se v polovině 19 století procházely dámy po Slavkově. Největším darem, který loni slavkovský zámek získal, je model válečné lodě, ten si své místo našel už přímo v expozici.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

I když nejde o starožitnost, model lodi Royal Caroline dokresluje atmosféru sálu věnovaného vojenství a lovectví. Slavkovu ji daroval Jindřich Černík, který dříve jako stavbař pracoval na opravě zámeckého krovu a má k němu tedy blízko. Model po večerech sestavoval tři roky. Teď pracuje na dalších, zámecké interiéry tak možná brzy ozdobí další modelářský kousek.