Lipenské svahy praskají ve švech, zaplavily je tisíce lyžařů

Jižní Čechy – Lyžařské areály na Lipensku zažívají nejlepší víkend sezony. Čerstvý sníh, který tu napadl, a jarní prázdniny tam přilákaly lyžaře z Česka i Rakouska. Sjezdovky jsou plné a z devadesáti pěti procent mají obsazeno i hotely a penziony.

Ještě minulý víkend Česko sužovaly silné mrazy a návštěvnost lyžařských areálů byla slabá, i přesto, že na mnoha místech už jarní prázdniny propukly. Tento víkend ale na jihočeské svahy dorazily tisíce lyžařů z obou stran hranice. „Vytíženost areálu je slušná, máme tu asi tři tisíce lidí,“ potvrzuje Petr Dušek, ředitel Skiareálu Lipno. Na Lipně je 90 centimetrů sněhu, během neděle připadl další.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

O zatím nejlepším týdnu sezony mluví také majitelé hotelů a penzionů. „Máme o deset procent více hostů než za loňský únor, líbí se jim hlavně výborně upravená bruslařská Lipenská magistrála,“ říká Kristina Štěrbová z Wellnes Hotelu Frymburk. Nárůst turistů na Lipensku potvrzuje i Martin Řezáč, majitel agentury monitorující cestovní ruch. „Mnozí lidé narychlo měnili své pobyty a ubytovali se tady na Lipensku, protože v místě, kam měli původně jet, byla sněhová kalamita,“ dodává.

Skvělé podmínky mají i areály za hranicemi v Rakousku, ty sem přilákaly desítky českých lyžařů. Nejvíc sněhu v regionu má Hochficht, kde je přes dva metry sněhu.