Miniatury lidových krojů jsou k vidění v Novém Veselí

Nové Veselí – V Novém Veselí na Žďársku začala výstava originálních lidových krojů ve zmenšeném provedení. Návštěvníci mohou ručně šité a vyšívané kroje vidět na panenkách vysokých od dvaceti do sedmdesáti centimetrů. Mezi tradiční lidové techniky použité při výrobě zmenšenin původních krojů patří šití, výšivky, pletení, paličkování i síťování. Vše je stoprocentní ruční práce.

Hned u vstupu návštěvníky zaujme Hanácký kroj z Olomoucka. Etnografové říkají, že to je nejklasičtější koruna českých krojů, jak prozradila autorka Marie Žilová. Ta spolu s dcerou Evou Jurmanovou pro ruční výrobu krojových miniatur vždy využívá originální podklady – střihy nebo alespoň dochované fotografie. Protože to jsou rodačky z Nového Veselí, důkladně mapovali také domácí kroje z celé Vysočiny.

„Máme střihy na dospělou ženu, vše se muselo zmenšovat a upravovat a ne vše je na panenky proveditelné,“ říká Eva Jurmanová. Vystavené exponáty se od skutečných lidových krojů liší pouze velikostí. Vypracované jsou také do nejmenších detailů, včetně např. pletených punčoch nebo krajkových spodniček.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Výroba přesných zmenšených replik je pro obě autorky velkým koníčkem, kterému se věnují už 12 let. Za tu dobu vytvořily přes 130 krojů ze 17 regionálních oblastí. Výběr toho nejlepšího z jejich prací je na radnici v Novém Veselí k vidění až do 4. března.