Brno - Z bobulí vína se dá podle odborníků vytěžit daleko víc než jen alkoholický nápoj. U rakouských vinařů sbírali inspiraci díky projektu přeshraniční spolupráce jejich kolegové z jižní Moravy. Jeden z rakouských vinařů Wolfgang Hamm jmenuje v rámci široké palety produktů z vinného odpadu třeba čokoládu, želé nebo olej z vinných jadérek.
Copak zvláštního je na čokoládě, mouce nebo želé? Jsou z vína
Zatímco v Česku končí vinná jadérka většinou jako odpad v kompostu, rakouští vinaři je umí využít. Například z vysušených zrníček po vylisování oleje a následném rozdrcení dělají mouku.
Všechny produkty jsou vesměs doplňkové, tvoří jen procenta celkové produkce, přesto se u zákazníků setkávají s velkým zájmem. Podle rakouských vinařů se dá začít pomalu, bez zásadnějších investic. „Vzniká jim vlastně přidaná hodnota toho odpadu, který můžou ekonomicky dobře využít… U nás už se snaží někteří vinaři odpad takto zpracovávat, ale je jich velmi málo,“ tvrdí manažer projektu Petr Gondáš.
- Vinná jadérka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3311/331034.jpg
- Želé z vína zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3311/331030.jpg
Pro třicítku moravských vinařů znamenají návštěvy rakouských sklípků inspiraci i návod. „Hodně mě zajímá výroba oleje a potažmo mouky… Dá se to využít jednak marketingově a jednak potom jako sekundární produkt k samotnému vínu,“ pokyvuje David Ludín z Němčiček.
Čeští vinaři se shodují, nejsme konzervativní, ale často naše plány blokuje řada hygienických norem. Organizátoři projektu považují za nutné, aby vinařské organizace tlačily na zákonodárce, a ti pak výrobu sekundárních produktů z vinné révy spíše podpořili.