Armáda redukuje újezdy a nabízí k odkoupení domy - mnozí na to nemají

Bražec (Karlovarsko) - Armáda redukuje vojenské újezdy a tamním obyvatelům nabízí k odkoupení domy, ve kterých žijí. Mnozí je ale koupit nechtějí nebo nemohou, protože nemají dostatek peněz. Ministerstvo obrany uklidňuje, že nikoho vystěhovávat nebude.

Jana Lískovcová přišla do vojenského újezdu v roce 1972. Potřebovala práci a střechu nad hlavou a obojí tehdy nabízela armáda. Ve dvaceti třech letech nastoupila jako dojička u vojenských statků. Izolace od okolí jí nevadila. „My jsme s tím souhlasili. Šli jsme sem s tím, že máme určitá omezení,“ říká Jana Lískovcová, obyvatelka obce Bražec ve Vojenském újezdu Hradiště.

Do roku 1989 se dalo vstoupit výhradně na propustky a platil zde zákaz fotografování. Po roce 2007 můžou do okrajových části újezdu chodit i turisté. Letos padají další omezení, armáda zmenšuje rozměry cvičiště a lidem nabízí domy. To některým místním působí starosti. „Nezaměstnanému nebo zadluženému nikdo hypotéku nedá, stejně tak důchodcům. Co potom? Vystěhují nás pod most?“ uvažuje Lískovcová.

„Nemáme v plánu nikoho vystěhovat“

Jenom v samotném Bražci žijí v pronajatých domech desítky rodin. Jana Lískovcová odhaduje, že více než polovina místních je v důchodu nebo nemůže najít práci. Ministerstvo obrany obyvatele uklidňuje. „Nemáme v plánu nikoho vystěhovat. To znamená, že primárně chceme jednat s těmi, kteří v bytech a domech nyní bydlí,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Ministerstvo obrany domy nabídne lidem za odhadní cenu. Pokud nebudou mít zájem, mohou zůstat v nájmu. „Nepředpokládám, že to bude pro ně jednoduché. Jednak na to nejsou zvyklí. Jednak je to oblast, která je sociálně ne příliš silná a ekonomicky tím méně,“ komentuje to zakladatel družení obcí Vladař Radan Večerka. Cenu nemovitostí stanoví znalci nejpozději do roku 2015.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)