K referendu v Kokoníně nepřišlo dost lidí

Jablonec nad Nisou – Obyvatelé jablonecké čtvrti Kokonín dnes rozhodovali, jestli se od Jablonce nad Nisou odtrhnou. Referendem tak vyvrcholil vyhrocený spor o stavbu čističky přímo mezi jejich domy. Původně ale měli rozhodovat také o kritizované stavbě, nikoli pouze o odtržení čtvrti. Také zřejmě proto nakonec k hlasování nepřišlo dost lidí.

Jediný projekt radnice a Kokonín se ocitl na cestě k úplné nezávislosti. Pro Jablonec by to znamenalo ztrátu sedmnácti set obyvatel a skoro čtyř kilometrů čtverečních. Hlavním bodem sváru je výstavba čistírny odpadních vod, kterou chce jablonecká radnice postavit na parcele přímo mezi domy.

Místní se postavili proti a rozhodli se pro vyhlášení referenda o čističce. Jenže podle zákona ho vyhlašuje radnice a ta se rozhodla hrát vabank: otázku na kritizovaný projekt zrušila a ponechala jen tu o úplném odtržení čtvrti. Iniciátor referenda Josef Šikola to hodnotí jako podraz ze strany města.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Proto se nakonec organizátoři referenda rozhodli vyhlásit mu bojkot, odtrhnout se od Jablonce si v Kokoníně nepřeje nejspíš nikdo. „Soud nám dal za pravdu, takže další odvolání k Ústavnímu soudu bych ještě bral, ale to vyhlášení bojkotu, to už je trochu příliš silná káva, a já se obávám, že nám to všem dělá velkou ostudu,“ nechal se slyšet starosta Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS).

Uprostřed toho všeho zůstali běžní kokoníští obyvatelé, z nichž většina raději zůstala doma, ostatní nevěděli, jak vlastně hlasovat. Ve čtvrti se přitom o nezávislosti hlasovalo už podruhé, poprvé před dvaceti lety. Tenkrát sice přišlo dost lidí, ale většina se nakonec rozhodla pro setrvání v Jablonci.