Agentura CorruptTour uvádí: Hustý Ústí

Ústí nad Labem – Za jediný den poznejte zábavnou formou největší korupční místa Ústí nad Labem – to nabízí turistům nová společnost CorruptTour. Po Praze vyráží do prvního regionu s pětihodinovým zájezdem nazvaným „Hustý Ústí“. Ve svém propagačním letáku láká na různá místa spojená s korupcí, třeba sídlo místního kmotra, park opravený z evropských peněz nebo ghetto, kde se přes investice změnilo jen málo.

„Ústí je zajímavé tím, že je na velmi malém prostoru vidět mnoho různých typů korupčního jednání,“ říká průvodkyně agentury Olga Fiedlerová. Zastávka první – Moravany. Turisté si půjčenými dalekohledy mohou prohlédnout rezidenci Patrika Oulického postavenou v chráněné oblasti. „Stavby na tomto pozemku vznikly často bez stavebního povolení,“ vykládá průvodce agentury Dan Dittrich.

Nejvíce času účastníci zájezdu tráví v ústeckém parku, často kritizovaném pro předraženost. Prohlíží si lavičky, které stály desítky tisíc, nebo kašny za miliony. „Čím více lidí toto absolvuje, tím více si jich začne klást otázku, kde ty peníze jsou,“ myslí si jedna z účastnic zájezdu.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Na programu je i zřícenina podle průvodce spojená s počátky podnikání lobbisty Marka Dalíka. „Marek Dalík je známý přísedník, osoba, která si přisedne, kdykoli představitelé státu o něčem důležitém jednají,“ pokračuje ve výkladu Dan Dittrich. Turisté si prohlédli také ústeckou část Předlice, jejíž obyvatelé žijí převážně ze sociálních dávek.

Agentura slaví se svým programem úspěch. První výlet do Ústí byl do posledního místa vyprodán. „Jsem nadšen, že se konečně našel někdo, kdo dokázal podchytit to krásné, v čem naše město vyniká,“ poznamenal ironicky jeden z účastníků.

Cestovní kancelář v tuto chvíli připravuje své programy i v němčině a angličtině a chce nalákat také zahraniční turisty.