Lidé nepřihlašují stará auta, chtějí ušetřit na ekodani

Karviná – Úřady se potýkají s tím, že řidiči nepřihlašují k registraci svá starší auta. Prý se tak chtějí vyhnout zaplacení tzv. ekologické daně, tedy poplatku, který se vybírá při přihlašování ojetin vyrobených před rokem 2000. Na hříšníky se jako první v Moravskoslezském kraji zaměřil magistrát v Karviné.

Pokuta až 50 tisíc korun hrozí řidičům, kteří si po roce 2009 koupili starší ojeté auto a nepřeregistrovali ho na sebe. Jen správní obvod Karviná eviduje přes 4 000 takových vozů. „Začali jsme systematicky shromažďovat odhlášení, protože každý majitel, který prodá auto, musí přijít a říci, že ho prodal. Tyhle věci pak vyhodnocujeme a zjišťujeme, jestli nový majitel auto přihlásil,“ popsala mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Pokud si řidič koupí auto starší dvanácti let, musí ho podle zákona přihlásit a zaplatit za něj i ekodaň neboli poplatek na jeho ekologickou likvidaci. „Ekodaň se platí jen u druhého majitele vozu,“ upřesňuje Swiderová. „Je smutné, že druhý majitel se tomu chce někdy vyhnout, pak auto prodá a ten třetí zaplatí pokutu,“ dodává.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

O výši poplatku rozhoduje rok výroby automobilu a také množství výfukových emisí. Například za ojetý vůz vyrobený před rokem 1992 zaplatí jeho nový majitel státu daň 10 tisíc korun. „Mám auto z roku 2001, tak jsem čekal, že platit nebudu, ale na magistrátu mi řekli, že budu. Asi v tom hrají roli horší emise,“ svěřil se jeden z řidičů.

Stát si od zavedení ekologické daně sliboval omlazení vozového parku. Zatím se tomu tak ale neděje. Průměrné stáří osobních aut se v Česku dlouhodobě pohybuje okolo 14 let. „Ke konci roku 2011 bylo v ČR registrováno více než 4 miliony 580 tisíc osobních aut, z toho více než 60 % bylo starších než 10 let. V porovnání s Evropou je nutno náš vozový park hodnotit jako zastaralý, jak ekologicky, tak bezpečnostně,“ potvrzuje ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Ministerstvo životního prostředí plánuje od roku 2014 zásadní změnu. Poplatek by měli platit už i majitelé automobilů, které byly vyrobeny před rokem 2007.